Ανακαλύφθηκαν 200 νέοι εξωπλανήτες μέσα στο 2022!

Ανακαλύφθηκαν 200 νέοι εξωπλανήτες μέσα στο 2022!

SHARE IT

29 Δεκεμβρίου 2022

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους αστρονόμους. Όχι μόνο για τις πρώτες εικόνες που μας έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αλλά και για το γεγονός ότι ανακάλυψαν περισσότερους από 200 νέους εξωπλανήτες με αποτέλεσμα πλέον να γνωρίζουμε την ύπαρξη τουλάχιστον 5000 στο Σύμπαν.

Η αναζήτηση ενός κόσμου που θα μοιάζει με τη Γη μας συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά η τεχνολογία και οι τεχνικές εντοπισμού εξελίσσονται ραγδαία. Από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία το James Webb στα τέλη του 2021, οι αστρονόμοι πραγματοποίησαν άλματα προόδου σε αυτήν την αναζήτηση και πλέον δρέπουν τους καρπούς των τεράστιων επενδύσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε την ύπαρξη 5235 εξωπλανητών, αλλά μόλις το 4% από αυτούς εκτιμάται πως θυμίζουν την βραχώδη σύσταση της Γης και του Άρη. Οι υπόλοιποι είναι στην πλειοψηφία τους αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας και άλλου τύπου πλανήτες που δεν είναι εφικτό να εξερευνηθούν από τον άνθρωπο με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Η λίστα των νέων εξωπλανητών που εντοπίστηκαν μέσα στο 2022 περιλαμβάνει ορισμένους τεράστιους κόσμους που μπορεί να θυμίζουν τον δικό μας, αλλά και μικρότερες εκδόσεις με μέγεθος ακόμα πιο μικρό από αυτό του Πλούτωνα.

Με το James Webb Space Telescope πλέον σε πλήρη λειτουργία, θεωρείται δεδομένο πως μέσα στη νέα χρονιά θα προχωρήσει σημαντικά η εξερεύνηση του Διαστήματος και, ποιος ξέρει, ίσως τελικά να υπάρχει κάπου εκεί έξω μια νέα Γη. Ωστόσο, ακόμα και αν την βρούμε, είναι απίθανο να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί με τις σημερινές γνώσεις και τεχνολογίες.

Δες τα όλα