Η Apple μπορεί να συνεργαστεί με την Google για να φέρει το Gemini AI στο iPhone

Η Apple μπορεί να συνεργαστεί με την Google για να φέρει το Gemini AI στο iPhone

SHARE IT

20 Μαρτίου 2024

Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με την Google για την ενσωμάτωση της μηχανής τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iOS 18 για το iPhone. Σε μια ιστορία που επικαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, ο Gurman ισχυρίζεται ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε "ενεργές διαπραγματεύσεις" για να επιτρέψουν στην Apple να αδειοδοτήσει τα παραγωγικά μοντέλα μεγάλης γλώσσας της Google, προκειμένου να τροφοδοτήσει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται στο iOS 18.

"Τα δύο μέρη δεν έχουν αποφασίσει τους όρους ή την επωνυμία μιας συμφωνίας AI ή δεν έχουν οριστικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί", σύμφωνα με τις πηγές του ρεπορτάζ.

Με την κυκλοφορία του iOS 18 αργότερα φέτος, η Apple αναμένεται να εισαγάγει σημαντικές νέες δυνατότητες AI στο λειτουργικό σύστημα iPhone. Σύμφωνα με τον Gurman, η Apple εστιάζει σε λειτουργίες που εκτελούνται στη συσκευή και δεν απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο. Για να τροφοδοτήσει μελλοντικές λειτουργίες γεννητικής AI που βασίζονται στο cloud, όπως η ικανότητα παραγωγής εικόνων και συγγραφής δοκιμίων με βάση μεμονωμένες οδηγίες, η Apple αναζητά έναν συνεργάτη που να διαθέτει ήδη την υποδομή υλικού μεγάλης κλίμακας και τις υπολογιστικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές του Gurman, η Apple δοκιμάζει εσωτερικά έναν ανταγωνιστή του "Apple GPT" για το ChatGPT της OpenAI. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα πλαίσιο "Ajax" για μαζικά γλωσσικά μοντέλα και επενδύει καθημερινά εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για την AI συνομιλίας λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε υλικό για την εκπαίδευση.

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι ακόμη τόσο προηγμένη όσο τα εργαλεία που αναπτύσσει η Google και άλλοι ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα η συνεργασία να φαίνεται καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η Apple μπορεί να αναζητήσει έναν άλλο πάροχο γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το OpenAI, ή να συνεργαστεί με πολλούς συνεργάτες. Ωστόσο, αν οι συνομιλίες οδηγήσουν σε συμφωνία, μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες που προκαλούνται από τις ρυθμιστικές πιέσεις στην υφιστάμενη συνεργασία των δύο επιχειρήσεων στον τομέα της αναζήτησης.

Η Google έχει καταβάλει στην Apple δισεκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια για να διατηρήσει τη μηχανή αναζήτησής της ως προεπιλεγμένη επιλογή στο πρόγραμμα περιήγησης Safari στις συσκευές της Apple. Ωστόσο, η παρούσα συμφωνία ελέγχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω ανησυχιών ότι βοηθά τη Google να διατηρήσει το μονοπώλιο της αναζήτησης.

Σύμφωνα με το The Information και τον αναλυτή Jeff Pu, η Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα χαρακτηριστικό generative AI για το iPhone και το iPad στα τέλη του 2024, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του iOS 18. Ο αναλυτής της Apple Ming-Chi Kuo δήλωσε τον Αύγουστο ότι δεν υπάρχει "κανένα σημάδι" ότι η τεχνολογία generative AI θα έρθει το 2024. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ανάπτυξη της Apple σχετικά με το generative AI είναι "σημαντικά πίσω από τους ανταγωνιστές της".

Δες τα όλα