Η Apple θα υιοθετήσει τελικά το RCS το 2024

Η Apple θα υιοθετήσει τελικά το RCS το 2024

SHARE IT

16 Νοεμβρίου 2023

Σύμφωνα με το 9to5Mac, η Apple σχεδιάζει να εισαγάγει την υποστήριξη για την αποστολή μηνυμάτων RCS, ένα νεότερο πρότυπο που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα τηλέφωνα Android, στο iPhone το 2024.

"Αργότερα το επόμενο έτος, θα προσθέσουμε υποστήριξη για το RCS Universal Profile, το πρότυπο όπως δημοσιεύεται σήμερα από το GSM Association", αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της Apple Jacqueline Roy. "Πιστεύουμε ότι το RCS Universal Profile θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία διαλειτουργικότητας σε σύγκριση με τα SMS ή τα MMS. Αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα με το iMessage, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων για τους χρήστες της Apple".

Κατά τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ συσκευών iPhone και Android, το iPhone που υιοθετεί το RCS μπορεί να παρέχει υποστήριξη για κρυπτογράφηση, αποδείξεις ανάγνωσης, ενδείξεις πληκτρολόγησης, φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης και πολλά άλλα. Σύμφωνα με το 9to5Mac, η Apple θα επιτρέψει στους χρήστες να ανταλλάσσουν τοποθεσίες σε νήματα κειμένου και οι επικοινωνίες RCS θα είναι πράσινες, όπως ακριβώς είναι σήμερα τα μηνύματα SMS.

Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργεί η ανταλλαγή μηνυμάτων RCS στα iPhones, αλλά σύμφωνα με το 9to5Mac, "αυτό δεν είναι το άνοιγμα του iMessage από την Apple σε άλλες πλατφόρμες" (έμφαση δική τους). Αντί για τα SMS και τα MMS, το RCS θα "υπάρχει ξεχωριστά από το iMessage όταν είναι διαθέσιμο".

Η στροφή αυτή είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της ρυθμιστικής πίεσης από την Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβάλλει σε μεγάλες εταιρείες όπως η Apple να καταστήσουν τις υπηρεσίες τους διαλειτουργικές με άλλες πλατφόρμες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για το iMessage τον Σεπτέμβριο για να εκτιμήσει αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "βασική υπηρεσία πλατφόρμας". Η Apple, από την άλλη πλευρά, φέρεται να υποστήριξε ότι το iMessage δεν είναι αρκετά δημοφιλές στην Ευρώπη ώστε να ισχύουν οι κανονισμοί και σχεδιάζει να υποβάλει έφεση κατά της κυβερνητικής ρύθμισης των υπηρεσιών της.

Εταιρείες όπως η Google και η Samsung πιέζουν εδώ και καιρό την Apple να συμπεριλάβει τη λειτουργία RCS με φανταχτερές καμπάνιες μάρκετινγκ και ταινίες. (Η Samsung δεν ανταποκρίθηκε γρήγορα σε αίτημα για σχολιασμό.) Η Google έγραψε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτό το μήνα υποστηρίζοντας ότι το iMessage θα πρέπει να θεωρηθεί βασική υπηρεσία πλατφόρμας σύμφωνα με την DMA. Ακόμη και η Nothing, που ανήκει στον συνιδρυτή της OnePlus Carl Pei, αποφάσισε να ανταποδώσει στην Apple εισάγοντας μηνύματα τύπου iMessage στα τηλέφωνά της Android.

"Όλοι θα πρέπει να έχουν ασφαλή και σύγχρονα μηνύματα χωρίς να ανησυχούν για το είδος του τηλεφώνου στο οποίο στέλνουν μηνύματα", δήλωσε στο X (πρώην Twitter) ο SVP πλατφόρμες και οικοσυστήματα της Google Hiroshi Lockheimer. "Χαίρομαι τόσο πολύ που βλέπω την Apple να συμμετέχει στη συνεχιζόμενη εργασία μας με τη GSMA για το RCS, ώστε να κάνουμε τα μηνύματα καλύτερα για όλους!"

Το RCS είναι μια αναγκαία ενημέρωση για όσους έχουν παλέψει με τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ iPhones και τηλεφώνων Android, όπως η αδυναμία των SMS να κρυπτογραφήσουν τα μηνύματα και η μεταφορά βίντεο χαμηλής ποιότητας. Η Apple μπορεί να μην το κάνει αυτό οικειοθελώς.

Δες τα όλα