Η Apple θα επιτρέψει τελικά το sideloading στο πρώτο μισό του 2024

Η Apple θα επιτρέψει τελικά το sideloading στο πρώτο μισό του 2024

SHARE IT

13 Νοεμβρίου 2023

Ο Mark Gurman του Bloomberg αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο Power On ότι οι χρήστες iPhone στην ΕΕ θα μπορούν να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν εφαρμογές από άλλες πηγές εκτός του App Store της Apple από το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η Apple προβαίνει σε αυτή την τροποποίηση για να συμμορφωθεί με τη νέα Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτού, οι εταιρείες "gatekeeper" όπως η Apple πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές.

Το Sideloading επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν στις συσκευές τους προγράμματα που έχουν ληφθεί απευθείας από έναν ιστότοπο ή έναν προγραμματιστή, όπως θα κάνατε σε ένα PC ή Mac, ή μέσω ενός καταστήματος εφαρμογών τρίτου μέρους, όπως το Appstore της Amazon, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για Android το 2011.

Η Apple ήταν ιστορικά αντίθετη στο να μπορούν οι χρήστες να κάνουν sideload εφαρμογές, έχοντας δημοσιεύσει ένα έγγραφο με τίτλο "Building a Trusted Ecosystem for Millions of Apps" που αναλύει λεπτομερώς γιατί ο έλεγχος του App Store είναι επωφελής και γιατί τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων και το sideloading αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η προθεσμία για τη συμμόρφωση με το DMA της ΕΕ είναι η 6η Μαρτίου 2024, επομένως η Apple αναμένεται να εφαρμόσει αυτές τις προσαρμογές πριν από αυτή την ημερομηνία. η Microsoft έχει ήδη τροποποιήσει τα Windows 11 για να επιτρέψει την ενσωμάτωση καταστημάτων εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, ενώ το Android ανέκαθεν υποστήριζε το sideloading.

Οι προμήθειες της Apple για τους προγραμματιστές που πωλούν μέσω του App Store είναι εδώ και καιρό αμφιλεγόμενες, οδηγώντας συχνά σε αυξημένες τιμές συνδρομής στο iOS για τον λόγο αυτό. Δεν είναι σαφές πώς η Apple θα χειριστεί το sideloading, αλλά η αναβάθμιση που θα το επιτρέψει θα περιέχει ένα "εξαιρετικά ελεγχόμενο σύστημα".

Δες τα όλα