Η Boston Dynamics παρουσιάζει το νέο, πλήρως ηλεκτρικό ανθρωποειδές ρομπότ Atlas

Η Boston Dynamics παρουσιάζει το νέο, πλήρως ηλεκτρικό ανθρωποειδές ρομπότ Atlas

SHARE IT

18 Απριλίου 2024

Η Boston Dynamics παρουσίασε μια νέα, αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του ανθρωποειδούς ρομπότ της, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι αποσύρει τον Atlas, το υδραυλικό ρομπότ της. Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το ρομπότ Atlas επόμενης γενιάς προορίζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερο εύρος κινήσεων.

Στόχος του επανασχεδιασμού της Boston Dynamics ήταν να αποδείξει ότι το Atlas μπορεί να διατηρήσει μια ανθρωποειδή μορφή χωρίς να περιορίζει "το πώς μπορεί να κινηθεί ένα δίποδο ρομπότ". Η εταιρεία αναφέρει ότι το ανανεωμένο μοντέλο είναι "μοναδικά ικανό να αντιμετωπίζει βαρετές, βρώμικες και επικίνδυνες εργασίες" λόγω των περιστρεφόμενων αρθρώσεών του"."

Σχεδιάσαμε την ηλεκτρική έκδοση του Atlas για να είναι ισχυρότερη, πιο επιδέξια και πιο ευέλικτη, ο Atlas μπορεί να μοιάζει με ανθρώπινη μορφή, αλλά εξοπλίζουμε το ρομπότ ώστε να κινείται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ολοκληρώσει μια εργασία, αντί να περιορίζεται από το ανθρώπινο εύρος κίνησης. Ο Atlas θα κινείται με τρόπους που υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες.


Οι δυνατότητες του νέου ρομπότ παρουσιάζονται με τρόπο δραματικό και ανησυχητικό: Στις πρώτες στιγμές του βίντεο, το Atlas φαίνεται να ξαπλώνει στο έδαφος σαν πτώμα, προτού διπλώσει γρήγορα τα πόδια του πάνω από τον κορμό του και ισιώσει με τρόπο βγαλμένο από ταινία τρόμου του Κρόνενμπεργκ. Το φωτεινό, καμπυλωτό κεφάλι του Άτλαντα έχει μια γοητευτική ποιότητα λάμπας Pixar, αλλά φαίνεται τρανταχτό όταν περιστρέφεται στη μέση και φορτώνει την κάμερα.

Επιπλέον, ο ίδιος ο σχεδιασμός είναι μάλλον πιο ανθρωποειδής. Ο ανανεωμένος Atlas μοιάζει με δίποδα ρομπότ όπως ο Optimus της Tesla, με μακρύτερα άκρα, πιο ίσια πλάτη και ξεχωριστό περιστρεφόμενο "κεφάλι". Το "πρόσωπό" του διαθέτει ενσωματωμένο φωτισμό δακτυλίου και δεν υπάρχουν ορατές συνδέσεις. Με μια πληθώρα νέων τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης από την Boston Dynamics, είναι μια σαφής αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι, προκειμένου να προετοιμάσει το ρομπότ για μια ποικιλία διαφορετικών βιομηχανικών πλαισίων, διερευνά διάφορες νέες παραλλαγές λαβής, εκτός από την ενίσχυση των δυνατοτήτων που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως με το μοντέλο υδραυλικού Άτλαντα προηγούμενης γενιάς, όπως η ανύψωση και η πλοήγηση πραγμάτων.

Η Hyundai θα είναι η πρώτη εταιρεία "μέσα στα επόμενα χρόνια" που θα δοκιμάσει το επανασχεδιασμένο Atlas, σύμφωνα με την Boston Dynamics. Με παρόμοιο τρόπο, άλλοι προμηθευτές, όπως η Figure και η Automatrik, δοκιμάζουν άλλα ανθρωποειδή ρομπότ στις γραμμές συναρμολόγησης της Mercedes και της BMW.

Δες τα όλα