Η ΕΕ ερευνά τις Apple, Microsoft και Meta για παραβιάσεις της DMA

Η ΕΕ ερευνά τις Apple, Microsoft και Meta για παραβιάσεις της DMA

SHARE IT

28 Μαρτίου 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με πιθανή μη συμμόρφωση με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ρυθμιστικό όργανο της ΕΕ, έχει βάλει στο στόχαστρο την Apple, την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, και τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διερευνήσει πιθανά ζητήματα συμμόρφωσης με την Alphabet και την Apple σχετικά με το Google Play Store και το iOS App Store, αντίστοιχα. Ο οργανισμός δηλώνει ότι θα ελέγξει για να διαπιστώσει αν και οι δύο επιχειρήσεις τηρούν τις κατευθυντήριες αρχές της DMA. Οι κανονισμοί αυτοί επιβάλλουν και στα δύο καταστήματα εφαρμογών να δημιουργούν μηχανισμούς για τους προγραμματιστές εφαρμογών ώστε να παρέχουν στους πελάτες εκτός αυτών πρόσβαση σε προσφορές.

Επιπλέον, η Apple εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν έχει παραβιάσει κάποια από τις κατευθυντήριες γραμμές του DMC, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να καταστήσουν απλό για τους κατόχους συσκευών iOS να αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, να απεγκαθιστούν εφαρμογές και να λαμβάνουν παράθυρα επιλογών όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο ή μηχανή αναζήτησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα στη Google για παραβάσεις της DMA. Στόχος του οργανισμού είναι να διαπιστώσει αν η Google παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε τρίτους στα αποτελέσματα αναζήτησης, αντί να ευνοεί αποτελέσματα που προβάλλουν κυρίως τις δικές της υπηρεσίες της Alphabet, όπως το Google Shopping, το Google Flights και το Google Hotels.

Τέλος, η πρόσφατη απόφαση της Meta να παρέχει συνδρομητικά πακέτα χωρίς διαφημίσεις για τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram στην Ευρώπη έχει προκαλέσει την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι κανονισμοί της DMA υποχρεώνουν ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η Meta, "να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των χρηστών όταν σκοπεύουν να συνδυάσουν ή να χρησιμοποιήσουν διασταυρωμένα τα προσωπικά τους δεδομένα σε διάφορες βασικές υπηρεσίες της πλατφόρμας". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα διερευνήσει κατά πόσον το εν λόγω επιχειρηματικό μοντέλο συμμορφώνεται με τις εν λόγω απαιτήσεις.

Η ΕΚ ισχυρίζεται ότι συγκεντρώνει πληροφορίες για ενδεχόμενες επακόλουθες έρευνες επιπλέον των υφιστάμενων επίσημων ερευνών. Μία από αυτές θα διερευνήσει πόσο χρεώνει η Apple για την ενεργοποίηση καταστημάτων εφαρμογών τρίτων σε συσκευές iOS στην Ευρώπη. Η άλλη θα λάβει δεδομένα από την Amazon προκειμένου να ανακαλύψει αποδείξεις ότι η εταιρεία ευνοεί τα δικά της προϊόντα στο ηλεκτρονικό της κατάστημα έναντι εκείνων τρίτων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Alphabet, την Amazon, την Apple, τη Microsoft, τη Meta και την Apple να διατηρούν κάθε αρχείο που αφορά τη συμμόρφωση με το DMA.

Εντός ενός έτους, η ΕΚ αναμένει ότι η Apple, η Alphabet και η Meta θα έχουν ολοκληρώσει τις επίσημες έρευνές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 10% "του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας" ή και περισσότερο, εάν η έρευνα αποκαλύψει ένα μοτίβο παραβάσεων του DMA.

Δες τα όλα