Facebook: Οι συντονιστές του περιεχομένου κάνουν λόγο για «κακομεταχείριση»

Facebook: Οι συντονιστές του περιεχομένου κάνουν λόγο για «κακομεταχείριση»

SHARE IT

13 Μαΐου 2021

Τη μεταχείριση των εργαζόμενων ως συντονιστές του περιεχομένου (content moderators) αντιμετωπίζει ξανά η Facebook, αφού ένας συντονιστής ανέφερε στην ιρλανδική κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η εταιρεία δεν φροντίζει, όπως θα έπρεπε, για την προστασία των ανθρώπων που εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Isabella Plunkett, η οποία εργάζεται στην εταιρεία Covalen δήλωσε στην επιτροπή ότι δεν παρέχεται επαρκής πρόσβαση στους πόρους ψυχικής υγείας για τους συντονιστές περιεχομένου. Για παράδειγμα, η Covalen επιτρέπει 90 λεπτά «ώρα ευεξίας» κάθε εβδομάδα, ωστόσο, οι αρμόδιοι «προπονητές ευεξίας» που παρέχονται από την εταιρεία δεν είναι «καθαροί» επαγγελματίες και δεν μπορούν να βοηθήσουν τους συντονιστές να επεξεργαστούν το τραυματικό περιεχόμενο που συχνά αντιμετωπίζουν. Η Plunkett, μάλιστα, δήλωσε στην επιτροπή ότι αυτοί οι προπονητές μερικές φορές πρότειναν δραστηριότητες όπως ζωγραφική ή καραόκε.

«Το περιεχόμενο είναι απαίσιο, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε», είπε σε συνέντευξη τύπου μετά την ακρόαση. «Κανείς δεν μπορεί να είναι καλά, όταν έρχεται σε επαφή με τη «γραπτή» βία επτά έως οκτώ ώρες την ημέρα». Επίσης, ανέφερε ότι οι συντονιστές του περιεχομένου, που εργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες, πρέπει να έχουν τα ίδια οφέλη και την προστασία με τους πραγματικούς συμβασιούχους υπαλλήλους της Facebook, συμπεριλαμβανομένου του αμειβόμενου χρόνου και της ικανότητας εργασίας από το σπίτι.

Ένας εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία «δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους συνεργάτες μας για να παρέχει υποστήριξη» σε άτομα που παρακολουθούν και επεξεργάζονται το περιεχόμενο. «Όλοι όσοι αξιολογούν περιεχόμενο για το Facebook περνούν από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα πρότυπα μας και έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη για να διασφαλίσουν την ευημερία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Στην Ιρλανδία, αυτό περιλαμβάνει 24ωρη υποστήριξη με εκπαιδευμένους επαγγελματίες, υπηρεσία κατ' οίκον και πρόσβαση σε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα απασχόλησης. Χρησιμοποιούμε επίσης τεχνικές λύσεις για να περιορίσουμε την έκθεσή τους σε δυνητικά γραφικό υλικό όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα και δεσμευόμαστε να το κάνουμε σωστά», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι συνθήκες στο χώρο εργασίας των συντονιστών περιεχομένου έχουν δημιουργήσει πολλές φορές πρόβλημα στη Facebook, αφού οι συνθήκες στις οποίες υποβάλλονται οι εξωτερικοί συνεργάτες δεν συνάδουν με αυτές των συμβασιούχων υπαλλήλων.

Η εταιρεία πέρυσι είχε προβεί σε έναν διακανονισμό των 52 εκατομμυρίων δολαρίων με τους συντονιστές στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι η εργασία τους εκ των υστέρων τους συνέβαλε στη δημιουργία του μετατραυματικού στρες (ΔΜΣ) και άλλων ψυχικών παθήσεων. 

Η εταιρεία βρέθηκε σύμφωνη να κάνει πολλές αλλαγές στον τρόπο που χειρίζεται το περιεχόμενο. Εισήγαγε νέα εργαλεία που θα επέτρεπαν στους συντονιστές να βλέπουν τα βίντεο σε ασπρόμαυρο και σε σίγαση, θέλοντας να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το βαθμό της βιαιότητας που έρχονται αντιμέτωποι. Επίσης, προσέθεσε μία δυνατότητα που θα μπορούσαν να παραβλέψουν σε βίντεο μεγάλης διάρκειας τα ασήμαντα μέρη και να μεταβούν κατευθείαν στα σημαντικά, εξοικονομώντας χρόνο για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, η εταιρεία επένδυσε ένα σημαντικό κομμάτι στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να αυτοματοποιηθεί μελλοντικά η εποπτεία του περιεχομένου.

Η Facebook αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν αυτά τα μέτρα επαρκούν για να προστατεύσουν τους συντονιστές περιεχομένου. Η επιτροπή θα ζητήσει από εκπροσώπους του Facebook και των συμβαλλομένων εταιρειών της να παρουσιαστούν σε ακόμα μία ακρόαση για να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων τους.

Δες τα όλα