Η Google λανσάρει το fact checking εργαλείο About this Image

Η Google λανσάρει το fact checking εργαλείο About this Image

SHARE IT

26 Οκτωβρίου 2023

Η χρήση φωτογραφιών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει στη διάδοση επικίνδυνης παραπληροφόρησης. Η Google δήλωσε ότι θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες πλαισίου για μια εικόνα, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση εσφαλμένων πληροφοριών.

Η νέα συλλογή δυνατοτήτων περιλαμβάνει την προβολή του ιστορικού μιας εικόνας, των μεταδεδομένων και του πλαισίου στο οποίο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους ιστότοπους. Η Google αποκάλυψε αυτές τις λειτουργίες "Σχετικά με αυτή την εικόνα" νωρίτερα φέτος και τώρα είναι διαθέσιμες σε όλους τους αγγλόφωνους παγκοσμίως.

Οι χρήστες μπορούν να προσδιορίσουν πότε μια εικόνα "εθεάθη" για πρώτη φορά από την Αναζήτηση Google για να καθορίσουν την επικαιρότητα ενός πλαισίου. Η τεχνολογία επιτρέπει επίσης στους χρήστες να δουν πώς τα άτομα χαρακτήρισαν την εικόνα σε άλλους ιστότοπους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απομυθοποίηση τυχόν δόλιων ισχυρισμών.

Η Google δήλωσε ότι, όταν είναι διαθέσιμο, οι θεατές θα μπορούν να εξετάζουν τα μεταδεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πεδίων που υποδεικνύουν αν η εικόνα δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την εταιρεία, επισημαίνει όλες τις φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google. Η Adobe, μαζί με τη Microsoft, τη Nikon και τη Leica, κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο ένα σύμβολο για την εύκολη αναγνώριση των φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη.

Τα νέα εργαλεία εικόνας είναι προσβάσιμα κάνοντας κλικ στο μενού με τις τρεις τελείες στη σελίδα αποτελεσμάτων του Google Images. Μπορείτε επίσης να φτάσετε σε αυτά επιλέγοντας "περισσότερα για αυτή τη σελίδα" από τη λειτουργία "Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα", η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του μενού με τις τρεις τελείες. Η Google δήλωσε ότι εξετάζει νέους τρόπους πρόσβασης.

Η Google ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι με το FaceCheck Claim Search API, οι εγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και οι ελεγκτές γεγονότων θα μπορούν να υποβάλλουν ή να αντιγράφουν διευθύνσεις URL εικόνων για να μαθαίνουν περισσότερα για αυτές μέσα από τα δικά τους εργαλεία. Η εταιρεία άρχισε να δοκιμάζει χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας το εργαλείο Fact Check Explorer τον Ιούνιο. Αυτό επιτρέπει στους fact-checkers να διερευνούν τους ελέγχους γεγονότων, τις αναφορές και άλλες λεπτομέρειες που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη εικόνα.

Επιπλέον, η εταιρεία πειραματίζεται με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στην περιγραφή πηγών, όπως ένας ιστότοπος από έναν άγνωστο έμπορο ή ένα ιστολόγιο. Η Google δήλωσε ότι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν την Search Generative Experience (SGE) θα βλέπουν πληροφορίες που δημιουργούνται από AI για τους ιστότοπους στην ενότητα "περισσότερα για αυτή τη σελίδα". Δήλωσε επίσης ότι τα παραγόμενα δεδομένα θα περιλαμβάνουν παραπομπές στη σελίδα ή τον ιστότοπο σε άλλους ιστότοπους "υψηλής ποιότητας". Όταν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ή μια επισκόπηση από τη Wikipedia ή το Google Knowledge Graph, το AI της Google θα συμπληρώνει συνήθως το περιεχόμενο.

Οι εταιρείες εργάζονται πάνω στην τεχνολογία για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τις φωτογραφίες, δεδομένης της ανάπτυξης της τεχνολογίας που επέτρεψε στους ανθρώπους να παράγουν ποικίλες εικόνες με τη χρήση γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Adobe δημοσίευσε τον Ιούνιο ένα σύνολο εργαλείων ανοικτού κώδικα για να βοηθήσει εφαρμογές και ιστότοπους στην επαλήθευση των διαπιστευτηρίων εικόνας. Η X έχει επίσης δημιουργήσει το Community Notes, μια υπηρεσία crowdsourced fact-checking για φωτογραφίες και βίντεο.

Δες τα όλα