Η Google υπόσχεται να καταστρέψει τα δεδομένα που συλλέγονται από τη λειτουργία Incognito του Chrome

Η Google υπόσχεται να καταστρέψει τα δεδομένα που συλλέγονται από τη λειτουργία Incognito του Chrome

SHARE IT

01 Απριλίου 2024

Το 2008, η Google εισήγαγε μια "incognito mode" στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, η οποία αποτρέπει την προσθήκη ιστοτόπων στο ιστορικό περιήγησής σας.

Το 2020, κατατέθηκε ομαδική αγωγή σχετικά με τη λειτουργία incognito. η καταγγελία κατηγορούσε την Google ότι, μεταξύ άλλων, επέτρεπε στις υπηρεσίες Google Analytics και Google Ad Manager να ακολουθούν τους χρήστες στο Chrome και σε άλλες εφαρμογές όταν χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία incognito. Η καταγγελία ζητούσε αποζημίωση έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Google φέρεται να διαπραγματευόταν τον διακανονισμό της αγωγής πριν από τη δίκη. Ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι έχει κάποιες από τις προϋποθέσεις του διακανονισμού.

Σύμφωνα με την είδηση, η Google συμφώνησε να διαγράψει ή να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια σημεία δεδομένων που ελήφθησαν από χρήστες του Chrome ενώ χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία Incognito Mode. Η επιχείρηση πρέπει να επικαιροποιήσει τις επίσημες γνωστοποιήσεις της σχετικά με το είδος των δεδομένων που αποκτά από τους χρήστες του Chrome και του Incognito.

Σε αυτόν τον διακανονισμό, η Google θα πρέπει επίσης να διατηρήσει μια επιλογή στο Chrome που αποκλείει όλα τα cookies τρίτων ως προεπιλεγμένη ρύθμιση του προγράμματος περιήγησης για πέντε χρόνια. Ωστόσο, η υπόσχεση της εταιρείας να αφαιρέσει όλα τα cookies τρίτων μέσω του Privacy Sandbox μπορεί να καταστήσει αυτό το στοιχείο του διακανονισμού ακαδημαϊκό.

Ο δικηγόρος David Boies, ο οποίος εκπροσωπεί τους ενάγοντες στην εν λόγω αγωγή, δήλωσε στη Wall Street Journal:

Ο διακανονισμός αυτός αποτελεί ιστορικό βήμα για την απαίτηση ειλικρίνειας και λογοδοσίας από τις κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας.

Ακόμη και αν υπάρχει σχέδιο διακανονισμού, πρέπει να εγκριθεί από τη δικαστή Yvonne Gonzalez Rogers. Ο διακανονισμός δεν παρέχει καμία αποζημίωση στους ενάγοντες, αλλά είναι ελεύθεροι να ασκήσουν χωριστές αγωγές κατά της Google για να δουν αν μπορούν να ανακτήσουν χρήματα από αυτήν.

Δες τα όλα