Η Meta προσφέρει χαμηλότερη συνδρομή στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη

Η Meta προσφέρει χαμηλότερη συνδρομή στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη

SHARE IT

19 Μαρτίου 2024

Η Meta προσφέρθηκε να μειώσει την τιμή της συνδρομής της χωρίς διαφημίσεις για το Instagram και το Facebook στην Ευρώπη για να ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές ανησυχίες, σύμφωνα με το Reuters. Σε μια ακρόαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δικηγόρος της Meta Tim Lamb δήλωσε ότι η εταιρεία "προσφέρθηκε να μειώσει την τιμή από 9,99 ευρώ σε 5,99 ευρώ για έναν μόνο λογαριασμό και 4 ευρώ για κάθε επιπλέον λογαριασμό" στις συζητήσεις της με τις ρυθμιστικές αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής, σε μια προσπάθεια να "φτάσει σε μια σταθερή κατάσταση".

Ο Lamb δήλωσε ότι τα €5,99 είναι "μακράν το χαμηλότερο άκρο του εύρους που θα έπρεπε να πληρώνει κάθε λογικός άνθρωπος για υπηρεσίες αυτής της ποιότητας" και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η "ρυθμιστική αβεβαιότητα" θα "καταλαγιάσει γρήγορα". Προφανώς προσφέρθηκε να μειώσει το κόστος της στις ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τον Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε μια συνδρομή χωρίς διαφημίσεις μετά από μια νομική πρόκληση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων χρηστών. Η Meta πίστευε ότι η καμπάνια "Συνδρομή χωρίς διαφημίσεις" θα της επέτρεπε να λάβει ουσιαστικά τη συγκατάθεση για την επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ της ΕΕ και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Η συνδρομή ισχύει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία.

Ωστόσο, οι ομάδες καταναλωτών διαμαρτυρήθηκαν γρήγορα για το στρώμα των ασφαλίστρων, περιγράφοντάς το ως προπέτασμα καπνού "πληρωμή ή συναίνεση". "Η προσφορά της Meta προς τους καταναλωτές είναι καπνός και καθρέφτες για να καλύψει αυτό που είναι, στον πυρήνα της, η ίδια παλιά συλλογή όλων των ειδών των ευαίσθητων πληροφοριών για τη ζωή των ανθρώπων, τις οποίες στη συνέχεια αξιοποιεί οικονομικά μέσω του επιθετικού διαφημιστικού της μοντέλου", δήλωσε η Ursula Pachl, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), σε δήλωσή της τον Φεβρουάριο.

Οκτώ ομάδες καταναλωτών από το δίκτυο της BEUC υπέβαλαν καταγγελίες στις αντίστοιχες εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων, κατηγορώντας τη Meta για μη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ. η ομάδα υποστηρίζει ότι η συλλογή δεδομένων της Meta δεν έχει "έγκυρη νομική βάση" και δεν παρέχει στους καταναλωτές ελεύθερη και ενημερωμένη άδεια.

Δεν είναι σαφές αν η απλή μείωση της μηνιαίας συνδρομής θα επιλύσει αυτές τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η NOYB, μια ομάδα για τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επέκρινε το κόστος συνδρομής ως "εντελώς δυσανάλογο" σε σχέση με την αξία που λαμβάνει η Meta από την παρακολούθηση των καταναλωτών της ΕΕ. Ωστόσο, άλλες ομάδες έχουν βαθύτερες διαρθρωτικές ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή της συνδρομής. Η BEUC, μια ομάδα-ομπρέλα 45 οργανώσεων καταναλωτών, ζήτησε από τη Meta να παράσχει επιπλέον χρόνο στους καταναλωτές για να εξετάσουν τις επιλογές τους και να είναι πιο σαφής σχετικά με τα δεδομένα που αποκτώνται στο πλαίσιο της επί πληρωμή επιλογής.

Δες τα όλα