Η NASA αποκάλυψε τη νέα διαστημική στολή για την αποστολή Artemis III

Η NASA αποκάλυψε τη νέα διαστημική στολή για την αποστολή Artemis III

SHARE IT

17 Μαρτίου 2023

Πέρυσι η NASA ανέθεσε στην Axiom Space τον σχεδιασμό και την παραγωγή της νέας διαστημικής στολής που θα φορά το πλήρωμα της αποστολής Artemis III και τώρα πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση στο πλαίσιο του Space Center Houston’s Moon 2 Mars Festival.

Η Axiom Space αποκάλυψε την στολή AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), η οποία βασίζεται σε ένα παλαιότερο concept της NASA (xEMU) και είναι σχεδιασμένη κυρίως για χρήση στην επιφάνεια της Σελήνης, μιας και αυτός θα είναι ο προορισμός της επανδρωμένης αποστολής Artemis III που αν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθεί το 2025.

Η στολή που βλέπουμε είναι μεν μαύρη, αλλά στην τελική της μορφή θα επικαλυφθεί από ένα ειδικό λευκό υλικό που αντανακλά τη θερμότητα για να προστατεύει τους αστροναύτες από τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν κοντά στον ισημερινό της Σελήνης (έως 120° την ημέρα). Γι’ αυτό, άλλωστε, η αποστολή Artemis III θα προσεληνωθεί στον πολύ πιο ψυχρό νότιο πόλο του δορυφόρου μας.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, η NASA τόνισε πως η στολή περιλαμβάνει πληθώρα αισθητήρων κίνησης, κάμερα HD και φώτα στο κράνος, ενώ η προστασία από τις ακραίες θερμοκρασίες και τη σεληνιακή σκόνη καλύπτει και τις μπότες που θα φορούν οι αστροναύτες. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί με αρκετές ενεργές αρθρώσεις για πολύ μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, καθώς και δυνατότητα προσαρμογής στο 90% των σωματότυπων αντρών και γυναικών.

Η αποστολή Artemis III θα επαναφέρει την Ανθρωπότητα στη Σελήνη μετά από την Apollo 13 το 1972 και ταυτόχρονα θα είναι η πρώτη με τη συμμετοχή έγχρωμου άντρα και γυναίκας στο πλήρωμα. Η παραμονή στη Σελήνη θα διαρκέσει μόλις λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν 4 περίπατοι από τους 2 αστροναύτες (σ.σ. οι άλλοι δύο θα παραμείνουν στην κάψουλα Orion) για τη συλλογή δειγμάτων.

Δες τα όλα