Ο πρώτος ασθενής της Neuralink κινεί τώρα ένα ποντίκι με τον εγκέφαλό του

Ο πρώτος ασθενής της Neuralink κινεί τώρα ένα ποντίκι με τον εγκέφαλό του

SHARE IT

21 Φεβρουαρίου 2024

Όπως αναφέραμε στα τέλη Ιανουαρίου, στον πρώτο ανθρώπινο ασθενή εμφυτεύθηκε με επιτυχία ένα τσιπ εγκεφάλου από τη νεοσύστατη επιχείρηση νευροτεχνολογίας Neuralink του Elon Musk. Ο Elon Musk ενημέρωσε την κατάσταση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής διάλεξης X (Twitter) Spaces, όπως ανακάλυψε ο επιχειρηματίας και επενδυτής της Tesla Sawyer Merritt.

Σύμφωνα με τον Μασκ, ο ασθενής έχει αναρρώσει πλήρως και μπορεί πλέον να χειρίζεται τον κέρσορα του υπολογιστή μόνο με τη σκέψη.

"Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες που να γνωρίζουμε". Σύμφωνα με το Reuters, ο Μασκ δήλωσε ότι ο ασθενής μπορεί να κινεί ένα ποντίκι στην οθόνη με τη σκέψη.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η επιχείρηση νευροτεχνολογίας πήρε την άδεια του FDA για την πρώτη της κλινική έρευνα σε ανθρώπους.

Το τσιπ N1 της Neuralink εμφυτεύεται στο κρανίο του ασθενούς και συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω μικροσκοπικών κλώνων λεπτότερων από την ανθρώπινη τρίχα. Τα νήματα είναι εξοπλισμένα με 1.024 ηλεκτρόδια που μπορούν να λαμβάνουν σήματα και να ενεργοποιούν εκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου ταυτόχρονα. Τα σήματα αποστέλλονται ασύρματα για επεξεργασία και ερμηνεία.

Η τεχνολογία είναι γνωστή ως διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI). Θεωρητικά, τέτοιες διεπαφές μπορούν να προσφέρουν τεράστια οφέλη σε ανθρώπους των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί δραστικά από ασθένειες ή ατυχήματα. Δεν μιλάμε μόνο για παράλυτους ασθενείς που περπατούν ξανά, αλλά και για ανάκτηση της ικανότητας να βλέπουν, ακόμη και για βελτίωση των συνολικών ικανοτήτων των ανθρώπων, όπως η διαχείριση τεχνολογικών συσκευών με τη σκέψη.

Η σειρά προϊόντων της Neuralink περιλαμβάνει περισσότερα από το N1. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει το δικό της χειρουργικό ρομπότ, το R1, για την ακριβή, γρήγορη και ασφαλή εγκατάσταση εγκεφαλικών εμφυτευμάτων. Ενώ η Neuralink παρέχει ελπίδα για πολλούς ασθενείς, εφόσον η εταιρεία επιτύχει στις προσπάθειές της να δοκιμάσει και να αναπτύξει την τεχνολογία προς μια λύση στην αγορά, ο Musk έχει πολύ μεγαλύτερους στόχους, ως συνήθως. Απώτερος στόχος του είναι να φέρει την ανθρωπότητα στο ίδιο επίπεδο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Δες τα όλα