ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SHARE IT
Οι χρήστες Android αποκτούν επιτέλους τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τα μηνύματα κειμένου που αποστέλλονται σε iPhone, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών. Ωστόσο, αν και η λειτουργία αυτή αποτελεί πρόοδο, δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Στην πραγματικότητα, η εμπειρία του χρήστη μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη συσκευή που λαμβάνει το μήνυμα.
Αυτή η αλλαγή είναι μέρος της ευρύτερης μετάβασης προς τις Rich Communication Services (RCS), ένα σύγχρονο πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων που η Google υποστηρίζει εδώ και καιρό. Η προσπάθεια της εταιρείας έφτασε στο ευρύ κοινό μέσω της καμπάνιας #GetTheMessage, η οποία είχε ως στόχο να πιέσει την Apple να υιοθετήσει το RCS και να τερματίσει τον μακροχρόνιο κατακερματισμό στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ χρηστών Android και iPhone.
Νωρίτερα φέτος, με την κυκλοφορία του iOS 18, η Apple προχώρησε τελικά στην υποστήριξη του RCS, εισάγοντας λειτουργίες όπως ενδείξεις πληκτρολόγησης, αποδείξεις ανάγνωσης, κοινή χρήση πολυμέσων υψηλής ανάλυσης και άλλες, φέρνοντας την εμπειρία της «πράσινης φυσαλίδας» πιο κοντά στην ισοτιμία με τις συνομιλίες iMessage. Σύμφωνα με την Google, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο μηνύματα RCS ανταλλάσσονται καθημερινά σε συσκευές Android. Και τώρα, η δυνατότητα επεξεργασίας των αποσταλμένων μηνυμάτων προστίθεται στη λίστα των βελτιωμένων λειτουργιών.
Η νέα λειτουργία επεξεργασίας εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Mishaal Rahman της Android Authority, ο οποίος παρατήρησε ένα εικονίδιο μολυβιού να εμφανίζεται δίπλα στα αποσταλμένα μηνύματα στο Google Messages. Από εκεί, έγινε σαφές ότι η Google άρχιζε να αναπτύσσει δυνατότητες επεξεργασίας, τουλάχιστον σε περιορισμένη δοκιμή.
Στις συσκευές Android, η λειτουργία λειτουργεί διαισθητικά. Οι χρήστες απλά πατούν παρατεταμένα το μήνυμα που θέλουν να διορθώσουν, πατούν το εικονίδιο με το μολύβι, κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και πατούν αποστολή. Έχουν 15 λεπτά για να το κάνουν, μετά τα οποία η επιλογή επεξεργασίας εξαφανίζεται.
Αλλά ενώ αυτό φαίνεται ομαλό στις συνομιλίες μεταξύ Android, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά όταν ο παραλήπτης χρησιμοποιεί iPhone. Αντί να ενημερώνεται το αρχικό μήνυμα, όπως συμβαίνει μεταξύ χρηστών Android, οι χρήστες iPhone λαμβάνουν ένα εντελώς νέο μήνυμα που περιλαμβάνει το αναθεωρημένο κείμενο, με πρόθεμα έναν αστερίσκο για να υποδείξει ότι πρόκειται για διόρθωση. Το αρχικό μήνυμα παραμένει στο νήμα της συνομιλίας χωρίς αλλαγές.
Η διαφορά προέρχεται από την εφαρμογή του RCS από την Apple. Αν και η εταιρεία έχει πράγματι υιοθετήσει το πρωτόκολλο, η έκδοση που είναι ενσωματωμένη στο iOS 18 βασίζεται σε ένα παλαιότερο πρότυπο RCS που δεν υποστηρίζει την επεξεργασία μηνυμάτων. Η λειτουργία επεξεργασίας της Google είναι συμβατή με το νεότερο RCS Universal Profile 3.0, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τροποποιήσεις μηνυμάτων και άλλες προηγμένες λειτουργίες. Δεδομένου ότι η Apple δεν έχει ακόμη ενημερώσει το σύστημά της για να υποστηρίξει αυτό το νεότερο πρότυπο, η διόρθωση του μηνύματος εμφανίζεται ως ξεχωριστή καταχώριση και όχι ως καθαρό, επεξεργασμένο μπαλόνι.
Προς το παρόν, η Google φαίνεται να δοκιμάζει τη λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών και μπορεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να κυκλοφορήσει ευρέως. Επίσης, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία για το πότε η Apple θα ενημερώσει την εφαρμογή της για να υποστηρίξει το νεότερο προφίλ RCS. Ωστόσο, οι παρατηρητές του κλάδου πιστεύουν ότι η Apple είναι πιθανό να το υιοθετήσει τελικά, ιδίως καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλες τις πλατφόρμες, κάτι που θα απαιτούσε αυστηρότερη τυποποίηση λειτουργιών όπως η επεξεργασία.
Αν και η λειτουργία επεξεργασίας δεν είναι ακόμη τέλεια, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι ότι συνεχίζεται η πρόοδος προς μια πιο ενοποιημένη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων. Η πραγματικότητα του σημερινού κινητού τοπίου είναι ότι οι άνθρωποι συχνά επικοινωνούν μεταξύ πλατφορμών και συνεπείς, σύγχρονες λειτουργίες όπως η επεξεργασία, η αντίδραση και η κρυπτογράφηση πρέπει να είναι καθολικές και όχι αποκλειστικά για το iMessage ή τις ενδο-Android συνομιλίες.
Μέχρι η Apple να ευθυγραμμίσει την εφαρμογή του RCS με το τελευταίο καθολικό προφίλ, οι χρήστες Android θα πρέπει να αποδεχτούν ότι τα επεξεργασμένα μηνύματά τους θα φτάνουν στα iPhone ως νέες καταχωρήσεις. Αλλά ακόμη και με αυτό το μειονέκτημα, η δυνατότητα αποστολής μιας διόρθωσης χωρίς να χρειάζεται να την παρακολουθείτε χειροκίνητα αποτελεί μια σημαντική βελτίωση.
Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη σημασία του RCS ως παγκόσμιου προτύπου ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό που ξεκίνησε ως μια αθόρυβη τεχνική αναβάθμιση γίνεται πλέον κεντρικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες κινητών επικοινωνούν, συνεργάζονται και παραμένουν συνδεδεμένοι. Καθώς τόσο η Google όσο και η Apple συνεχίζουν να προσαρμόζονται, οι ημέρες των διακοπέντων νημάτων μηνυμάτων και της περιορισμένης λειτουργικότητας σε όλα τα οικοσυστήματα μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν.
Προς το παρόν, οι χρήστες Android μπορούν να απολαμβάνουν την ευκολία της επεξεργασίας των μηνυμάτων τους, ακόμη και αν η εμπειρία στο iPhone χρειάζεται ακόμα κάποια βελτίωση. Με την Google να ηγείται της προσπάθειας και την Apple να την ακολουθεί σιγά-σιγά, η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πλατφορμών κινητών τηλεφώνων στον κόσμο αρχίζει επιτέλους να γίνεται λίγο πιο σύγχρονη.
MORE NEWS FOR YOU