Το ChatGPT διαχειρίζεται 2,5 δισεκατομμύρια αιτήματα καθημερινά

Το ChatGPT διαχειρίζεται 2,5 δισεκατομμύρια αιτήματα καθημερινά

SHARE IT

22 Ιουλίου 2025

Το εργαλείο συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, ChatGPT, φτάνει σε νέα ύψη παγκόσμιας συμμετοχής. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην Axios, η πλατφόρμα δέχεται πλέον το εκπληκτικό αριθμό των 2,5 δισεκατομμυρίων αιτημάτων χρηστών κάθε μέρα — ένας αριθμός που υπογραμμίζει τη δραματική επέκταση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην καθημερινή ψηφιακή συμπεριφορά. Από αυτόν τον ημερήσιο όγκο, περίπου 330 εκατομμύρια αιτήματα προέρχονται από χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ηγετική θέση της χώρας στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα καταδεικνύει την πραγματικά διεθνή παρουσία της πλατφόρμας.

Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τον ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το ChatGPT, όχι μόνο ως εργαλείο για περιστασιακή αλληλεπίδραση και δημιουργική βοήθεια, αλλά και ως ένα αυξανόμενο βοηθητικό εργαλείο για επαγγελματικές ροές εργασίας, εκπαίδευση, προγραμματισμό, έρευνα και πολλά άλλα. Από την δημόσια κυκλοφορία του, το ChatGPT εξελίχθηκε γρήγορα από μια περιέργεια σε μια βασική ψηφιακή υπηρεσία για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όταν τοποθετείται στο ευρύτερο πλαίσιο της χρήσης του διαδικτύου, η κλίμακα της δραστηριότητας του ChatGPT γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή. Η Google, ο μακροχρόνιος ηγέτης στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, επεξεργάζεται περίπου 5 τρισεκατομμύρια ερωτήματα ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε λίγο λιγότερο από 14 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google. Ανεξάρτητες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν περαιτέρω αυτούς τους αριθμούς. Ο Neil Patel, ιδρυτής της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ NP Digital, υπολογίζει την καθημερινή επισκεψιμότητα της Google σε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, η ανάλυση των SparkToro και Datos — και οι δύο εξειδικευμένες στην ανάλυση της συμπεριφοράς στο διαδίκτυο — τοποθετεί αυτόν τον αριθμό ακόμη υψηλότερα, σε περίπου 16,4 δισεκατομμύρια αναζητήσεις καθημερινά.

Ενώ ο ημερήσιος όγκος ερωτήσεων του ChatGPT εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα του όγκου της Google, η ταχύτητα με την οποία μειώνεται η διαφορά κάνει τα πρωτοσέλιδα. Τον Δεκέμβριο του 2024, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, αποκάλυψε ότι το ChatGPT χειριζόταν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ερωτήσεις χρηστών κάθε μέρα. Μόλις οκτώ μήνες αργότερα, ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί — μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση για τα δεδομένα του τεχνολογικού κόσμου.

Αυτό το επίπεδο ανάπτυξης δεν είναι μόνο σημαντικό για την OpenAI, αλλά και ενδεικτικό μιας ευρύτερης αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τις πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται σε εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για απαντήσεις, εξηγήσεις, δημιουργία περιεχομένου και ακόμη και αυτοματοποίηση εργασιών. Αυτό που κάποτε ήταν ο τομέας των πλαισίων αναζήτησης, μοιράζεται όλο και περισσότερο με chatbots ικανά να παράγουν απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μηχανές αναζήτησης, οι οποίες επιστρέφουν λίστες συνδέσμων ταξινομημένων κατά συνάφεια, οι πλατφόρμες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT στοχεύουν να παρέχουν άμεσες, διαλογικές απαντήσεις προσαρμοσμένες στο αίτημα του χρήστη. Αυτό το μοντέλο αλλάζει τις προσδοκίες των χρηστών, με πολλούς να προτιμούν πλέον διαλογικές αλληλεπιδράσεις που μιμούνται μια φυσική συνομιλία αντί να ψάχνουν οι ίδιοι στις ιστοσελίδες. Για ορισμένους, ειδικά τους νεότερους χρήστες και όσους ασχολούνται με τεχνικούς τομείς, η συνομιλία με τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το προεπιλεγμένο σημείο εισόδου για την αναζήτηση πληροφοριών.

Η πορεία της OpenAI έχει ενισχυθεί από την ταχεία ανάπτυξη προϊόντων και τις συχνές αναβαθμίσεις των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της. Με την κυκλοφορία του GPT-4 και την ενσωμάτωσή του στην πλατφόρμα ChatGPT για χρήστες που πληρώνουν, η ποιότητα και το βάθος των απαντήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά. Αυτό, σε συνδυασμό με πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως προσαρμοσμένα GPT, υποστήριξη προσθηκών και ακόμη και δυνατότητες μνήμης, έχει κάνει το εργαλείο πιο ευέλικτο και ελκυστικό για ένα ευρύ φάσμα χρηστών.

Επιπλέον, η ευκολία πρόσβασης μέσω εφαρμογών για κινητά και API έχει βοηθήσει την OpenAI να αυξήσει τη χρήση ακόμη πιο γρήγορα. Οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν όλο και περισσότερο το ChatGPT στις ροές εργασίας τους, χρησιμοποιώντας το για εξυπηρέτηση πελατών, σύνταξη περιεχομένου, δημιουργία κώδικα και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, οι μεμονωμένοι χρήστες το χρησιμοποιούν για εργασίες που κυμαίνονται από τη σύνταξη email και τη σύνοψη άρθρων έως την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Ωστόσο, η εκρηκτική δημοτικότητα του ChatGPT εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ψηφιακή υποδομή, την αυθεντικότητα του περιεχομένου και το μέλλον της πρόσβασης στις πληροφορίες. Καθώς το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, τόσο οι πλατφόρμες όσο και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διασφαλίσουν τη διαφάνεια, να αποφύγουν την παραπληροφόρηση και να και να διατηρήσουν την ακεραιότητα των ψηφιακών οικοσυστημάτων.

Παρ' όλα αυτά, προς το παρόν, τα 2,5 δισεκατομμύρια μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά το ChatGPT αποτελούν ένα σαφές μήνυμα: τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο εδώ για να μείνουν, αλλά γίνονται γρήγορα θεμελιώδη για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το ίδιο το διαδίκτυο. Παραμένει να δούμε αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, αλλά αυτό που είναι ήδη προφανές είναι ότι το ψηφιακό τοπίο αναδιαμορφώνεται σε πραγματικό χρόνο, με την γενετική τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Δες τα όλα