ΕΕ: Προτείνει την απαγόρευση βιομετρικών μεθόδων αναγνώρισης πολιτών σε δημόσιους χώρους

ΕΕ: Προτείνει την απαγόρευση βιομετρικών μεθόδων αναγνώρισης πολιτών σε δημόσιους χώρους

SHARE IT

Το EDPB (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων) και η EDPS (Επιβλέπουσα Αρχή για την Προστασία Δεδομένων) που είναι αρμόδιοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ ζητούν καθολική απαγόρευση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.

Μάλιστα, προτρέπουν να απαγορευτούν καθολικά οι «αναγνωρίσεις προσώπων, βάδισης, δακτυλικών αποτυπωμάτων, DNA, φωνής, πλήκτρων και άλλων βιομετρικών ή συμπεριφορικών σημάτων, σε οποιοδήποτε πλαίσιο» σε προσβάσιμες από το κοινό περιοχές.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι θα έπρεπε να είναι παράνομο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα βιομετρικά στοιχεία για να κατηγοριοποιούν τα άτομα «σε ομάδες που βασίζονται στην εθνικότητα, το φύλο, τον πολιτικό ή σεξουαλικό προσανατολισμό» ή άλλους τύπους ταξινόμησης υπό τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν διακρίσεις.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση διαφόρων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής κατηγοριοποίησης και της «χρήσης βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης» σε πραγματικό χρόνο «σε δημόσιους χώρους με σκοπό την επιβολή του νόμου».

Ο πρόεδρος της EDPB, Andrea Jelinek και ο Ευρωπαίος επόπτης της προστασίας των δεδομένων, Wojciech Wiewiórowski σημείωσαν:

Η ανάπτυξη απομακρυσμένης βιομετρικής αναγνώρισης σε δημόσιους χώρους σημαίνει το τέλος της ανωνυμίας σε αυτά τα μέρη. Μια γενική απαγόρευση της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου σε προσβάσιμες στο κοινό περιοχές είναι το απαραίτητο σημείο εκκίνησης, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ελευθερίες μας και να δημιουργήσουμε ένα ανθρωποκεντρικό νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει επίσης να απαγορεύει κάθε τύπο χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική κατηγοριοποίηση, καθώς είναι αντίθετος με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις
Δες τα όλα