Η Gemma είναι ένα νέο, μικρότερο μοντέλο AI από την Google

Η Gemma είναι ένα νέο, μικρότερο μοντέλο AI από την Google

SHARE IT

26 Φεβρουαρίου 2024

Η Google παρουσίασε δύο νέα, μικρότερα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης ανοικτού κώδικα που βασίζονται στο κορυφαίο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης Gemini της εταιρείας.

Τα δύο μοντέλα, γνωστά ως Gemma 2B και Gemma 7B, προορίζονται να βοηθήσουν ακαδημαϊκούς και προγραμματιστές στην υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ. Κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας την έρευνα και την τεχνολογία για την παραγωγή των μοντέλων Gemini.

Σύμφωνα με την Google, οι δύο νέες εκδόσεις είναι μικρότερες σε μέγεθος από το Gemini. Ξεπερνούν "τα σημαντικά μεγαλύτερα μοντέλα σε βασικά σημεία αναφοράς, ενώ τηρούν τα αυστηρά μας πρότυπα για ασφαλείς και υπεύθυνες εκροές", αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. τα μοντέλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή προγραμματιστή.

Το Gemini της Google είναι ένα κλειστό μοντέλο. Η παρουσίαση των Gemma 2B και Gemma 7B επιτρέπει στους προγραμματιστές και τους ερευνητές να αποκτήσουν ένα μοντέλο σχεδιασμένο με την ίδια έρευνα και τεχνολογία όπως το Gemini, αλλά με χαμηλότερο κόστος. Οι προγραμματιστές μπορούν να αποκτήσουν τα μοντέλα Gemma μέσω διαφόρων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των Kaggle, Hugging Face, NeMo της Nvidia και Vertex AI της Google.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, μπορούν "να αρχίσουν να εργάζονται με το Gemma σήμερα χρησιμοποιώντας δωρεάν πρόσβαση στο Kaggle, μια δωρεάν βαθμίδα για τα σημειωματάρια Colab και 300 δολάρια σε μονάδες για τους χρήστες του Google Cloud που κάνουν χρήση για πρώτη φορά". Οι ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πιστώσεις Google Cloud αξίας έως και 500.000 δολαρίων για να προωθήσουν το έργο τους.

Δες τα όλα