Το ανθρωποειδές ρομπότ Atlas μπορεί πλέον να εργάζεται σε εργοτάξιο

Το ανθρωποειδές ρομπότ Atlas μπορεί πλέον να εργάζεται σε εργοτάξιο

SHARE IT

19 Ιανουαρίου 2023

Το πιο εντυπωσιακό πράγμα που θα δείτε να κάνει πλέον ένα ρομπότ δεν είναι το παρκούρ, αλλά ένα ρομπότ που μπορεί να εντοπίζει, να επεξεργάζεται και να παραδίδει μια εργαλειοθήκη σε έναν άνθρωπο εργάτη!

Ο λόγος, φυσικά, για το ανθρωποειδές ρομπότ Atlas της Boston Dynamics που πρωταγωνιστεί στο νέο video της εταιρείας. Στα προηγούμενα το είχαμε δει να περπατά, να τρέχει, να χορεύει, να ανεβαίνει σκάλες και να κινείται σε διάφορες επιφάνειες χωρίς να χάνει την ισορροπία του, με αποκορύφωμα το παρκούρ. Δεν έχουμε δει ποτέ, όμως, κάτι τέτοιο.

Στο σενάριο του video, η Boston Dynamics έχει τοποθετήσει έναν άνθρωπο εργάτη που στήνει μια σκαλωσιά, ώσπου διαπιστώνει πως έχει ξεχάσει τα εργαλεία του. Εκεί αναλαμβάνει δράση το Atlas, το οποίο διαθέτει πλέον χέρια και το βλέπουμε να αναζητά την καλύτερη διαδρομή για να φτάσει στον εργάτη χρησιμοποιώντας και ένα καδρόνι για να φτιάξει μια γέφυρα μεταξύ της σκαλωσιάς και της σκάλας.

Στη συνέχεια, το Atlas εντοπίζει την εργαλειοθήκη, την σηκώνει, ανεβαίνει τα σκαλιά, περνά επάνω από το καδρόνι και πλέον βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από τον εργάτη. Η λύση; Πετά με μαεστρία την εργαλειοθήκη επάνω στο επίπεδο όπου βρίσκεται ο εργάτης! Για να κατέβει σπρώχνει ένα ξύλινο κουτί προκειμένου να πηδήξει επάνω του για να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

Το Atlas δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για αγορά από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και χρησιμοποιείται κυρίως ως ερευνητικό project από πλευράς Boston Dynamics. Δεν παύει, ωστόσο, η πρόοδος του να προκαλεί θαυμασμό.

Δες τα όλα