ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SHARE IT
Από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, η Meta δήλωσε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει το Facebook News στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η κυρίαρχη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος της "συνεχιζόμενης προσπάθειάς της για την καλύτερη ευθυγράμμιση των επενδύσεών μας με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας που οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο".
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το Facebook News είναι ένα τμήμα ειδήσεων επιμελημένο από εκδότες που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη Meta το 2019 και μπορεί να βρεθεί σε δική του ειδική καρτέλα μέσα στο κύριο περιβάλλον εργασίας του Facebook. Πριν επεκταθεί διεθνώς, κυκλοφόρησε αρχικά στην αγορά των ΗΠΑ και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Γαλλία. Η εταιρεία είχε προγραμματίσει να φέρει την υπηρεσία στη Βραζιλία και την Ινδία, αλλά φαίνεται ότι αυτές οι εκκινήσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ πλήρως.
Οι τοπικές και διεθνείς ειδήσεις που αφορούν κάθε αγορά αναδύονται από το Facebook News. Στην πρώτη του μορφή, τα προτεινόμενα στοιχεία αποφασίζονταν από έναν αλγόριθμο και ένα διαφορετικό τμήμα "κορυφαίων ιστοριών" καταρτίζονταν από ανθρώπους. Ωστόσο, η Meta δήλωσε πέρυσι ότι αυτοματοποιούσε ολόκληρο το τμήμα.
Η ανακοίνωση είναι ως επί το πλείστον σύμφωνη με το έργο της Meta σε άλλους διαδικτυακούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Παρόλο που η ανταλλαγή ειδήσεων αποτελούσε σημαντικό στοιχείο του Facebook σχεδόν από την αρχή, είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί λιγότερη προτεραιότητα για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο πολωτικός χαρακτήρας ορισμένων ιστοριών, ιδίως εκείνων με πολιτικό θέμα, γεγονός που ώθησε την επιχείρηση να στραφεί περαιτέρω προς τη λεγόμενη οικονομία του δημιουργού. Αυτό περιελάμβανε και την μετονομασία της ροής ειδήσεών της σε "τροφοδοσία".
Το μεγαλύτερο ζήτημα εδώ, όμως, είναι ότι υπήρξε μια ευρύτερη βιομηχανική και πολιτική αντίδραση κατά της λειτουργίας που επιτελεί η Μεγάλη Τεχνολογία στη διάδοση των ειδήσεων. Ως αποτέλεσμα, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι σε έθνη όπως η Αυστραλία που απαιτούν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πληρώνουν τους δημιουργούς περιεχομένου για το έργο τους. Η στρατηγική αυτή φαίνεται ότι λειτούργησε, διότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έκλεισαν στη συνέχεια συμβόλαια με διάφορες εκδόσεις.
Παρόμοιος νόμος θεσπίστηκε πρόσφατα στον Καναδά ως μέρος του νόμου για τις διαδικτυακές ειδήσεις, αλλά αυτό ώθησε τη Meta να αρχίσει να εμποδίζει τους Καναδούς να βλέπουν το περιεχόμενο των εκδοτών ειδήσεων. Αυτό ώθησε άλλους να αναρωτηθούν γιατί η Meta δεν μπορούσε να συνάψει συμφωνίες με τους καναδικούς λιανοπωλητές που να είναι εξίσου ευνοϊκές με αυτές που είχε με τους αυστραλιανούς, και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό επέκρινε το Facebook για τις δραστηριότητές του.
Παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και αλλού, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαφόρων νομικών οδών.Η οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, εν τω μεταξύ, ώθησε τη Meta και τη Google να συνάψουν μια σειρά από συμφωνίες αδειοδότησης τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Γενικότερα, οι εκδότες σε όλους τους τομείς έχουν παρατηρήσει μείωση της κίνησης παραπομπών στο Facebook τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας τον από καιρό διακηρυγμένο στόχο της Meta να αποφύγει τις ειδήσεις. Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι λιγότερο από το 3% των πληροφοριών που βλέπουν οι χρήστες στις ροές τους είναι ειδήσεις και με τη σημερινή δήλωση για τα Facebook News στην Ευρώπη, κράτησε αυτή την εκτίμηση.
Η Meta επιθυμεί να τονίσει ότι, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, απλώς εξαλείφει τους συνδέσμους προς τις σελίδες των εκδοτών και δεν τους απαγορεύει.
MORE NEWS FOR YOU