Η Microchip θα κατασκευάσει τους νέους επεξεργαστές για τις διαστημικές αποστολές της NASA

Η Microchip θα κατασκευάσει τους νέους επεξεργαστές για τις διαστημικές αποστολές της NASA

SHARE IT

23 Αυγούστου 2022

Το Jet Propulsion Laboratory της NASA επέλεξε την Microchip Technology Inc. για να αναλάβει την ανάπτυξη του επεξεργαστή High-Performance Spaceflight Computing, ο οποίος θα προσφέρει 100 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ στα συστήματα της διαστημικής υπηρεσίας σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιεί σήμερα. Αυτή η δυνατότητα θα βοηθήσει σημαντικά σε όλους τους τύπους των μελλοντικών διαστημικών αποστολών, από την εξερεύνηση πλανητών μέχρι τις αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Η Microchip θα αναλάβει την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό και την παράδοση του επεξεργαστή HPSC σε βάθος τριετίας, με στόχο να χρησιμοποιηθεί στις επικείμενες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Η αρχιτεκτονική επάνω στην οποία δουλεύει η εταιρεία θα βελτιώσει σημαντικά την συνολική υπολογιστική ισχύ για την πραγματοποίηση αυτών των αποστολών, με δυνατότητα κλιμάκωσης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αποστολής ξεχωριστά. Επίσης, ο σχεδιασμός θα είναι σημαντικά πιο αξιόπιστος, πιο ανθεκτικός σε τυχόν ατέλειες και έως 100 φορές πιο γρήγορος από τους σημερινούς υπολογιστές της NASA. Για το συγκεκριμένο project, η NASA θα επενδύσει $50 εκατομμύρια στην Microchip.

Οι σημερινές εγκεκριμένες τεχνολογίες για το Διάστημα έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις πιο υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ κάθε αποστολής, μια πρακτική που συχνά οδηγεί σε σχεδιαστικές υπερβολές και όχι σωστή εκμετάλλευση των υπολογιστικών δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, μια αποστολή στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη απαιτεί την ταχύτατη μετάδοση δεδομένων και έντονους υπολογισμούς κατά την διάρκεια της προσεδάφισης. Παρόλα αυτά, η ρουτίνα της κίνησης και οι επιστημονικές διεργασίες δεν απαιτούν τόσο πολλούς υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Η Microchip στοχεύει να προσφέρει με την αρχιτεκτονική της μεγάλη ευελιξία στη διανομή της υπολογιστικής ισχύος του επεξεργαστή ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, έτσι ώστε να εξοικονομείται ταυτόχρονα και ενέργεια.

Δεν αποκλείεται ότι ο επεξεργαστής HPSC θα βρει εφαρμογή και σε άλλου τύπου βιομηχανίες πέραν των «διαστημικών» αναγκών της NASA. Θα το μάθουμε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Δες τα όλα