Μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν υποβρύχια κάμερα που λειτουργεί χωρίς μπαταρία

Μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν υποβρύχια κάμερα που λειτουργεί χωρίς μπαταρία

SHARE IT

10 Νοεμβρίου 2022

Μηχανικοί του MIT δημιούργησαν μια ασύρματη υποβρύχια κάμερα που μπορεί να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα για μεγάλες χρονικές περιόδους και μάλιστα χωρίς μπαταρία. Για την τροφοδοσία της, η πρωτοποριακή κάμερα εκμεταλλεύεται τον ήχο και οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι σχεδόν 100 χιλιάδες φορές πιο αποδοτική σε σύγκριση με άλλες υποβρύχιες κάμερες. Εκτός από την αυτονομία της, η ασύρματη κάμερα έχει την δυνατότητα λήψης έγχρωμων φωτογραφιών, ακόμα και στο σκοτάδι, αλλά και μετάδοσης αυτών των δεδομένων ακόμα και όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Στόχος των ερευνητών ήταν να κατασκευάσουν μια υποβρύχια κάμερα που θα μπορεί να λειτουργεί για εβδομάδες και παράλληλα να έχει την δυνατότητα λήψης στο σκοτάδι για την μελέτη πλασμάτων που ζουν στον βυθό. Με την μετατροπή των ηχητικών κυμάτων που ταξιδεύουν μέσα στο νερό σε ηλεκτρική ενέργεια λύνεται το ζήτημα της μπαταρίας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας για να ολοκληρωθεί η απεικόνιση των λήψεων και η μετάδοση τους.

Η πρωτοποριακή κάμερα του MIT παρουσιάστηκε επίσημα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και μπορείτε να την δείτε σε λειτουργία στο παρακάτω video:

Δες τα όλα