Το Neuralink δείχνει ασθενή να παίζει σκάκι με το μυαλό του

Το Neuralink δείχνει ασθενή να παίζει σκάκι με το μυαλό του

SHARE IT

21 Μαρτίου 2024

Η εταιρεία διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή του Elon Musk δημοσίευσε ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον πρώτο ανθρώπινο ασθενή που χρησιμοποιεί το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink για να χειρίζεται τον κέρσορα του ποντικιού και να παίζει σκάκι.

Ο ασθενής, ο 29χρονος Noland Arbaugh, δήλωσε ότι έμεινε παράλυτος κάτω από τους ώμους σε ατύχημα κατάδυσης πριν από οκτώ χρόνια. Ο Arbaugh συγκρίνει το εμφύτευμα Neuralink με τη Δύναμη από το έπος του Πολέμου των Άστρων, που του επιτρέπει να κινεί τον κέρσορα κοιτάζοντας απλώς ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης.

Ο Elon Musk, ο οποίος εφηύρε το Neuralink το 2016, αναδημοσίευσε το βίντεο του Arbaugh, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει "τηλεπάθεια".

Ο Arbaugh ανέφερε ότι το εμφύτευμα Neuralink του επέτρεψε να παίξει Civilization VI για οκτώ ώρες χωρίς διακοπή, αν και έπρεπε να περιμένει να φορτίσει το εμφύτευμα. Πέρυσι, η Neuralink έλαβε άδεια από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών σε ανθρώπους. Στη συνέχεια, η επιχείρηση ξεκίνησε μια εξαετή δοκιμή και αυτή τη στιγμή προσλαμβάνει συμμετέχοντες.

Το βίντεο είναι η πρώτη φορά που η Neuralink δημοσιεύει πλάνα από έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί το εγκεφαλικό της εμφύτευμα, μετά την ανακοίνωση του Musk τον Ιανουάριο ότι το πρώτο πειραματόζωο "αναρρώνει καλά" μετά τη λήψη του τεχνολογικού εμφυτεύματος. Η ανακοίνωση έρχεται λιγότερο από τρία χρόνια αφότου η επιχείρηση κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έναν πίθηκο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ελέγχει έναν κέρσορα στην οθόνη στο Pong.

Οι επικριτές έχουν επισημάνει την έλλειψη διαφάνειας στις μελέτες της Neuralink, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των υποκειμένων και των αποτελεσμάτων που αξιολογούνται, σύμφωνα με το Wired. Οι προηγούμενες επιχειρήσεις της εταιρείας με μαϊμούδες ήταν αμφιλεγόμενες, με ιστορίες για ζώα που τερματίστηκαν λόγω συμπτωμάτων όπως εγκεφαλικές αιμορραγίες, αιματηρή διάρροια, μερική παράλυση και εγκεφαλικό οίδημα.

Αν και το Neuralink διατίθεται αρχικά στην αγορά ως βοηθητική συσκευή, ο Musk έχει δηλώσει ότι σκοπεύει τελικά να εμφυτευτεί σε εντελώς υγιείς ανθρώπους για να βελτιώσει τα ταλέντα τους. Αλλά αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά.

Ο Arbaugh σημείωσε ότι "υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει" και ότι το πλήρωμα "έχει συναντήσει κάποια προβλήματα". Ωστόσο, δηλώνει επίσης ότι το εμφύτευμα "έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου".

Δες τα όλα