Η SpaceX προσγείωσε επιτυχώς το Starship SN15

Η SpaceX προσγείωσε επιτυχώς το Starship SN15

SHARE IT

06 Μαΐου 2021

Η SpaceX κατόρθωσε να ολοκληρώσει επιτυχώς την εκτόξευση και την επιστροφή του διαστημικού σκάφους Starship SN15 σήμερα τα ξημερώματα, θέτοντας τα θεμέλια για νέες αποστολές σε μακρινότερους προορισμούς.

Το Starship SN15 ανήλθε σε ύψος 10,000 μέτρων, πραγματοποίησε τη μανούβρα για να πάρει θέση καθόδου με την «κοιλιά» σε οριζόντια θέση απενεργοποιώντας τους τρεις κινητήρες Raptor και την κατάλληλη στιγμή τους επανενεργοποίησε για να γυρίσει και πάλι σε κάθετο προσανατολισμό και να «φρενάρει» έγκαιρα το σκάφος πριν ακουμπήσει έδαφος. Ωστόσο, αυτό που παρατηρήθηκε από τους μηχανικούς της εταιρείας ήταν μία μικρή διαρροή μεθανίου, η οποία, όπως απεδείχθη, ήταν αμελητέα.

Το σύστημα εκτόξευσης περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη ονομάζεται Starship Super Heavy και αποτελεί ουσιαστικά το launcher για το διαστημικό σκάφος, ενώ η δεύτερη είναι το ίδιο το διαστημικό σκάφος που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 100 ανθρώπους.

Πέρυσι, ο Elon Musk είχε δηλώσει πως ο απώτερος στόχος της εταιρείας του ήταν το ταξίδι στον Άρη και η δημιουργία αποικιών. Ωστόσο, προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη αποικία στον Άρη χρειάζονται 1000 εκτοξεύσεις διαστημικών σκαφών Starship, τα οποία θα μεταφέρουν το πλήρωμα και όλα τα απαραίτητα δομικά υλικά και εφόδια.

Υπολογίζεται ότι το project θα ολοκληρωθεί σε 20 χρόνια, καθώς οι αποστολές από τη Γη στον Άρη μπορούν να πραγματοποιούνται ανά 2 χρόνια, όταν δηλαδή οι τροχιές των δύο πλανητών βρίσκονται στη βέλτιστη απόσταση μεταξύ τους.

Δες τα όλα