ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SHARE IT
Από το Naruto μέχρι το Attack on Titan, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα anime και άλλες αγαπημένες σειρές και ταινίες της Gen Z ως δόλωμα. Σε μια νέα έκθεση που εξετάζει την περίοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μέχρι το πρώτο τρίμηνο 2025, η Kaspersky εντόπισε πάνω από 250.000 κυβερνοεπιθέσεις που εμφανίζονται ως δημοφιλή anime μεταξύ άλλων εκπομπών και πλατφορμών streaming που προτιμά το νεανικό κοινό. Για να βοηθήσει την Gen Z να αντιληφθεί αυτούς και άλλους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, η Kaspersky λανσάρει το «Case 404» - ένα διαδραστικό παιχνίδι κυβερνοασφάλειας, που θα τους διδάξει πώς να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο.
Για πολλά μέλη της Gen Z, το streaming είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι, είναι ένας τρόπος ζωής που παρέχει σύνδεση με τους χαρακτήρες, τους κόσμους και τα fandoms που καθορίζουν την ταυτότητά τους. Από τα anime μέχρι τους νοσταλγικούς μαραθώνιους ταινιών, η σχέση της γενιάς Z με την οθόνη είναι ιδιαίτερη. Αυτή η μοναδική σύνδεση δημιουργεί ένα παράδοξο: όσο περισσότερο εμπλέκεται συναισθηματικά ο εκάστοτε θεατής, τόσο πιο εύκολο είναι να τον ξεγελάσεις, και ο ενθουσιασμός της Gen Z αποδεικνύεται επικίνδυνος.
Πάνω από το 65% της Gen Z παρακολουθεί τακτικά anime, γεγονός που την καθιστά την πιο αφοσιωμένη στα anime γενιά στην ιστορία. Για την ανάλυση, οι ειδικοί της Kaspersky επέλεξαν πέντε δημοφιλείς τίτλους animeμεταξύ της Gen Z: Naruto, One Piece, Demon Slayer, Attack on Titan και Jujutsu Kaisen. Η Kaspersky εντόπισε 251.931 απόπειρες παράδοσης κακόβουλου λογισμικού ή ανεπιθύμητων αρχείων που εμφανίζονται κάτω από τα ονόματα αυτών των τίτλων anime. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τη σχέση που έχει η Gen Z με αυτές τις σειρές, χρησιμοποιώντας συχνά δολώματα όπως «αποκλειστικά επεισόδια», «σκηνές που διέρρευσαν» ή «premium πρόσβαση».
Μεταξύ των τίτλων anime, το Naruto κατέλαβε την πρώτη θέση, παρόλο που προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Κατά την περίοδο αναφοράς, χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα σε 114.216 απόπειρες επιθέσεων. Το Demon Slayer ακολούθησε με 44.200 απόπειρες επίθεσης. Η αλματώδης άνοδός του τα τελευταία χρόνια, που ενισχύθηκε από τις viral στιγμές και την αυξανόμενη παγκόσμια βάση παικτών, το έκανε φυσικό στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το κύμα της δημοσιότητας. Παράλληλα, το Attack on Titan - ένα αγαπημένο παιχνίδι για χρόνια- κατέλαβε την τρίτη θέση με 39.433 εντοπισμένες προσπάθειες διανομής κακόβουλου περιεχομένου.
Εκτός από τα anime, η Kaspersky ανέλυσε επίσης πέντε εμβληματικές ταινίες και σειρές που συνεχίζουν να έχουν απήχηση στην Gen Z: Shrek, Stranger Things, Twilight, Inside Out 2 και Deadpool & Wolverine. Μόνο αυτές οι σειρές αντιπροσώπευαν 43.302 απόπειρες επίθεσης με έντονη αύξηση της προσοχής των κυβερνοεγκληματιών σε αυτούς τους τίτλους στις αρχές του 2025. Αυτό συνδέεται κυρίως με την αύξηση των επιθέσεων στο Shrek, με πάνω από 36.000 απόπειρες συνολικά και μια απότομη αύξηση τον Μάρτιο του 2025, διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2024.
Πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon Prime Video, το Disney+, το Apple TV Plus και το HBO Max έχουν αναδιαμορφώσει τις ταινίες, τις σειρές και την παρακολούθηση anime σε μια καθηλωτική, on-demand εμπειρία που ανταποκρίνεται στην ανάγκη της γενιάς Z για εξατομικευμένο περιεχόμενο και storytelling σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, αυτό έχει επίσης δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Η Kasperskyεντόπισε 96.288 απόπειρες διανομής κακόβουλων ή ανεπιθύμητων αρχείων μεταμφιεσμένων σε ονόματα αυτών των μεγάλων πλατφορμών streaming. Σε αντίθεση με τις εποχιακές τάσεις, οι πλατφόρμες streaming προσφέρουν μια συνεχή ροή περιεχομένου, από πολυαναμενόμενες πρεμιέρες μέχρι κρυμμένα διαμάντια που οι θεατές ανακαλύπτουν μήνες ή και χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.
Κατά την εξέταση των υπηρεσιών streaming που χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, το Netflix ξεχώρισε με διαφορά, καθώς συμμετείχε σε 85.679 απόπειρες επίθεσης και συνδέθηκε με πάνω από 2,8 εκατομμύρια σελίδες phishing που μιμούνταν το εμπορικό σήμα του. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα, την παγκόσμια εμβέλεια και τη συχνή δραστηριότητα βάσει συνδρομής. Μιμούνται σελίδες σύνδεσης, μοιράζονται συνδέσμους «δωρεάν δοκιμής» ή πλαστογραφούν email επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, γνωρίζοντας πλήρως πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το Netflix στην ψηφιακή ζωή της Gen Z.
Καθώς η καθημερινή ζωή της γενιάς Z γίνεται άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες streaming, τα φόρουμ και τις κοινότητες οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται ώστε να απηχούν τα ενδιαφέροντά τους. Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η Kaspersky έχει ξεκινήσει ένα διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι, το «Case 404», σχεδιασμένο ειδικά για τη Gen Z. Το «Case 404» καλεί τους παίκτες να γίνουν ντετέκτιβ στον κυβερνοχώρο και να επιλύσουν καθηλωτικές υποθέσεις ‘’εγκλημάτων’’ στον κυβερνοχώρο. Μέσω αυτής της ψηφιακής περιπέτειας, η Kaspersky δεν επισημαίνει απλώς τους κινδύνους, αλλά βοηθάει την Gen Z να αναπτύξει τον τρόπο σκέψης και τις δεξιότητές της για να παραμείνει ασφαλής σε έναν ολοένα και πιο εξελισσόμενο διαδικτυακό κόσμο. Ως ανταμοιβή για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν έκπτωση στο Kaspersky Premium, παρέχοντάς τους αξιόπιστα εργαλεία που χρειάζονται για να περιηγηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.
Για να παρακολουθήσετε τα αγαπημένα σας ψυχαγωγικά προγράμματα με ασφάλεια, η Kasperskyσυνιστά:
MORE NEWS FOR YOU