ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SHARE IT
Τις τελευταίες ημέρες μία νέα τάση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο: Πρόκειται για εικόνες τύπου anime εμπνευσμένες από το Studio Ghibli και action figures που δημιουργούνται με τη βοήθεια εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), όπως το “Images for ChatGPT” της OpenAI. Πριν παρασυρθείτε από την τάση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους ασφαλείας και ιδιωτικότητας που συνδέονται με την κοινοποίηση προσωπικών φωτογραφιών σε πλατφόρμες και εφαρμογές που λειτουργούν με AI. Παρακάτω, η Kaspersky παραθέτει συστάσεις για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Οι τάσεις αυτές βασίζονται κυρίως σε αναρτήσεις φωτογραφιών των χρηστών — συνήθως selfies — σε πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες τις μετατρέπουν σε πορτρέτα συγκεκριμένου στυλ. Εμπνευσμένα από την εμβληματική αισθητική των ονειρικών εικόνων του Studio Ghibli ή των έντονων χαρακτηριστικών των action figures, τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούν μοντέλα generative AI για να σχεδιάσουν τους χρήστες ως φανταστικούς χαρακτήρες ή ήρωες. Ο χρήστης συνήθως ανεβάζει μία απλή φωτογραφία του εαυτού του, επιλέγει το οπτικό στυλ που επιθυμεί και το AI στη συνέχεια δημιουργεί μία νέα, πλήρως εξατομικευμένη εικόνα. Τα τελικά αποτελέσματα κοινοποιούνται συχνά μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με hashtags όπως #AIart, #GhibliStyle ή #AIactionfigure να γίνονται δημοφιλή σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία έκθεση της Kaspersky, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, όταν παίζουν mini-games ή κάνουν ψυχαγωγικά τεστ, αναρτούν τα αποτελέσματά τους στα social media — μερικές φορές συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών που σχετίζονται με την εν λόγω τάση.
Τα αποτελέσματα αυτών των εργαλείων μπορεί να είναι οπτικά εντυπωσιακά, αλλά η ευκολία χρήσης τους συχνά αποσπά την προσοχή από τις υποκείμενες απειλές για την κυβερνοασφάλεια. Όταν οι χρήστες ανεβάζουν selfies ή φωτογραφίες σε πλατφόρμες AI για τη δημιουργία εικόνων, μπορεί εν αγνοία τους να δώσουν συγκατάθεση στην πλατφόρμα να διατηρήσει και να επαναχρησιμοποιήσει τις εικόνες τους. Κάθε εικόνα που ανεβαίνει μετατρέπεται σε δεδομένο — δεδομένο που μπορεί να αποθηκευτεί, να αναλυθεί και ενδεχομένως να αξιοποιηθεί κακόβουλα, αν η πλατφόρμα δεν τηρεί ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets, εκθέτοντας δυνητικά τα άτομα σε συστήματα αναγνώρισης προσώπου, doxxing ή τεχνολογίες deepfake. Και καθώς πολλές από αυτές τις υπηρεσίες βασίζονται σε υποδομές cloud ή APIs τρίτων, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πού καταλήγουν οι πληροφορίες σας — ή ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές.
«Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς από τον ενθουσιασμό του να μετατρέψει τον εαυτό του σε έναν χαρακτήρα που δημιουργεί το AI — αλλά αξίζει να σκεφτεί για λίγο πριν ανεβάσει τη φωτογραφία του σε κάποια υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης», δηλώνει η Anna Larkina, ειδικός σε θέματα ιδιωτικότητας στην Kaspersky. «Κάθε εικόνα που κοινοποιείται μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο στα χέρια κάποιου άλλου. Οι απατεώνες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν προσωπικές φωτογραφίες για να μιμηθούν την ταυτότητά σας, να παραπλανήσουν τις επαφές σας ή να δημιουργήσουν πειστικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing). Κάτι που μοιάζει με αθώα διασκέδαση στο διαδίκτυο μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε απειλή για την ασφάλειά σας αν τα δεδομένα σας πέσουν σε λάθος χέρια».
Για να παραμείνετε ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά:
MORE NEWS FOR YOU