Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας

Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας

SHARE IT

12 Μαΐου 2022

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι ερευνητές μας λένε ότι υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας (Milky Way) και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να την «δούμε» χάριν στις συντονισμένες ενέργειες της σύμπραξης Event Horizon Telescope (EHT) που αποτελείται από τα μεγαλύτερα διαστημικά τηλεσκόπια στη Γη.

Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της πρώτης φωτογραφίας μαύρης τρύπας, το EHT επιστρέφει με την πρώτη λήψη της Sagittarius A*, δηλαδή της «δικής» μας μαύρης τρύπας που βρίσκεται σε απόσταση 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, έχει μέγεθος 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου, ενώ το βαρυτικό πεδίο της είναι τόσο ισχυρό που αναγκάζει περισσότερα από 200 δισ. αστέρια να κινούνται γύρω της.

Προφανώς αυτό που βλέπουμε δεν είναι η μαύρη τρύπα, αλλά η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σωματίδια αερίων και σκόνης που την περιβάλλουν. Η ακτινοβολία αυτή είναι εξαιρετικά ασθενής, γι’ αυτό απαιτείται η συνεργασία των διαστημικών τηλεσκοπίων προκειμένου να την απορροφήσουν και στη συνέχεια να γίνει ανάλυση και συνένωση αυτών των πληροφοριών.

Το όλο εγχείρημα κόστισε πάνω από $60 εκατομμύρια και μάλιστα τα δεδομένα ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν αεροπορικώς από το ένα τηλεσκόπιο στο άλλο, παρά να επιχειρηθεί η αποστολή τους μέσω Internet.

Δες τα όλα