ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SHARE IT
Σε μια σημαντική κίνηση στο πλαίσιο του νεοεισαχθέντος νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) επέβαλε κυρώσεις σε δύο μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, την Apple και τη Meta, για αντιανταγωνιστικές πρακτικές, σηματοδοτώντας τα πρώτα πρόστιμα αυτού του είδους στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Meta αντιμετωπίζει πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ, και τα δύο σχετίζονται με παραβιάσεις της αυξανόμενης ρυθμιστικής ώθησης της Ευρώπης για τον περιορισμό της αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην ψηφιακή αγορά.
Η έρευνα για την Apple ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024 και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις με την εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Apple παραβίασε την DMA εμποδίζοντας τους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες για προσφορές και πωλήσεις που είναι διαθέσιμες εκτός του App Store. Η πρακτική αυτή φέρεται να περιόρισε τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν πλήρως από εναλλακτικές και δυνητικά φθηνότερες προσφορές, καθώς οι περιορισμοί της Apple εμπόδιζαν τους προγραμματιστές εφαρμογών να κοινοποιούν τέτοιες προσφορές απευθείας στους πελάτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Apple απέτυχε να αποδείξει ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν «αντικειμενικά αναγκαίοι» για την προστασία των επιχειρηματικών της συμφερόντων και, ως εκ τούτου, επέβαλε πρόστιμο ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Το πρόστιμο κατά της Apple αντανακλά τόσο τη «σοβαρότητα όσο και τη διάρκεια» της μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την DMA, σύμφωνα με την Επιτροπή. Εκτός από το πρόστιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την Apple να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει και να απέχει από τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την πρόθεσή της να επιβάλει τους νέους κανονισμούς.
Ωστόσο, η Apple κατάφερε να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις σε μια άλλη έρευνα που σχετίζεται με το οικοσύστημα εφαρμογών της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κλείσει μια έρευνα σχετικά με τις επιλογές εφαρμογών της Apple, επικαλούμενη τις προληπτικές προσπάθειες της εταιρείας να προβεί σε προσαρμογές στο σύστημά της. Στο πλαίσιο των προσπαθειών συμμόρφωσης, η Apple ενημέρωσε την οθόνη επιλογής του προγράμματος περιήγησης, διευκόλυνε τους χρήστες να αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για εφαρμογές όπως οι κλήσεις, τα μηνύματα, τα πληκτρολόγια και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και συμφώνησε να επιτρέπει στους χρήστες να απεγκαθιστούν προεπιλεγμένες εφαρμογές, όπως το Safari. Οι αλλαγές αυτές θεωρήθηκαν επαρκείς για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να κλείσει η έρευνα.
Το πρόστιμο της Meta προέρχεται από το αμφιλεγόμενο σύστημα «συγκατάθεση ή πληρωμή», το οποίο απαιτούσε από τους Ευρωπαίους χρήστες του Facebook είτε να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή 10 ευρώ για μια εμπειρία χωρίς διαφημίσεις είτε να μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση. Η πρακτική αυτή παραβίαζε την DMA, καθώς ανάγκαζε τους καταναλωτές σε μια επιλογή που πολλοί επικριτές θεωρούσαν καταναγκαστική, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα των δεδομένων και την αυτονομία των χρηστών.
Σε απάντηση στα πρόστιμα, η Meta εισήγαγε τον Νοέμβριο του 2024 μια αναθεωρημένη έκδοση του μοντέλου εξατομικευμένων διαφημίσεων, η οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί λιγότερα προσωπικά δεδομένα για την προβολή διαφημίσεων, ενώ παράλληλα μειώνει την τιμή της συνδρομής στα 6 €. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να αξιολογεί αυτό το νέο μοντέλο και ανάλογα με την αξιολόγησή της, η Meta θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις.
Το πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στη Meta αντικατοπτρίζει παραβιάσεις που συνέβησαν μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια των οποίων η εταιρεία συνέχισε να παραβιάζει τους κανόνες της DMA. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε στη Meta κάποια ανακούφιση, αποφασίζοντας ότι το Facebook Marketplace δεν υπόκειται πλέον στους κανονισμούς DMA. Η απόφαση αυτή ακολούθησε μια προσεκτική αξιολόγηση των επιχειρημάτων της Meta και πρόσθετων μέτρων επιβολής που έλαβε η εταιρεία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες.
Τα προβλήματα της Meta δεν περιορίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικό έλεγχο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) σχετικά με τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές, ιδίως όσον αφορά τη στρατηγική εξαγορών της. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατηγορήσει τη Meta ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με την εξαγορά δυνητικών ανταγωνιστών και εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγκάσει την εταιρεία να αποεπενδύσει από βασικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp και Instagram. Αυτές οι συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ ασκούν πρόσθετη πίεση στη Meta, περιπλέκοντας περαιτέρω τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
Στο πολιτικό μέτωπο, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρέμβει στις πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις που σχετίζονται με το θέμα «pay for privacy», σηματοδοτώντας την αυξανόμενη ανησυχία της εταιρείας για τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κανονισμών. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε τον Φεβρουάριο υπόμνημα με το οποίο προειδοποιούσε για πιθανά αντίποινα κατά των κυρώσεων της ΕΕ που στοχεύουν τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γεγονός που θα μπορούσε να εντείνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο περιοχών, καθώς και οι δύο προσπαθούν να ρυθμίσουν τη Μεγάλη Τεχνολογία.
Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Apple και της Meta υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και την προώθηση της δικαιοσύνης στην ψηφιακή οικονομία. Η DMA παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημαντικές εξουσίες για τη ρύθμιση πρακτικών που θεωρείται ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και βλάπτουν τους καταναλωτές, και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά της Apple και της Meta είναι μόνο η αρχή.
Με πρόσθετες έρευνες σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει τον έλεγχο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η DMA θεωρείται ένα βασικό κομμάτι της νομοθεσίας που αποσκοπεί στον περιορισμό της κυριαρχίας των τεχνολογικών κολοσσών και στη διασφάλιση ότι οι ψηφιακές αγορές παραμένουν ανταγωνιστικές και διαφανείς για τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι σημαντικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Apple και τη Meta αναδεικνύουν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτές κατά την προσαρμογή τους σε αυστηρότερα ρυθμιστικά περιβάλλοντα, ιδίως στην Ευρώπη.
Καθώς και οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, τα αποτελέσματα των νομικών τους μαχών στην ΕΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά προηγούμενα για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών τεχνολογίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, καθώς άλλες περιοχές ενδέχεται να θεωρήσουν την DMA ως πρότυπο για τα δικά τους ρυθμιστικά πλαίσια. Οι αποφάσεις σχετικά με την Apple και τη Meta είναι πιθανό να παρακολουθούνται στενά, καθώς διαμορφώνουν το μέλλον της ρύθμισης της ψηφιακής αγοράς και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, των καταναλωτών και των ρυθμιστικών αρχών.
MORE NEWS FOR YOU