Η αποστολή Artemis I μέσα σε ένα video 60 δευτερολέπτων

Η αποστολή Artemis I μέσα σε ένα video 60 δευτερολέπτων

SHARE IT

23 Δεκεμβρίου 2022

Ο ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) δημοσίευσε ένα σύντομο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον cinematic video με αφορμή την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής Artemis I που θεωρητικά έχει ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη.

Μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα, ο ESA χώρεσε τις σημαντικότερες στιγμές και επιτεύγματα της αποστολής, ενώ συμπεριλαμβάνει και κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές λήψεις που πήρε το διαστημικό σκάφος Orion στα πολύ κοντινά περάσματα που έκανε από τον δορυφόρο της Γης.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis I αποτέλεσε την πρώτη σημαντική δοκιμή του πανίσχυρου πυραύλου SLS (Space Launch System) της NASA. Ο ESA σχεδίασε και είχε την επίβλεψη της ανάπτυξης του service module για το διαστημικό σκάφος Orion, με το module να παρέχει τον αέρα, τον ηλεκτρισμό και το προωθητικό καύσιμο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το διαστημικό σκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 100km από την επιφάνεια της Σελήνης και κατέγραψε ρεκόρ ταξιδιού για σκάφος που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για επανδρωμένη αποστολή. Παράλληλα έγιναν όλες οι απαραίτητες δοκιμές των συστημάτων του για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή.

Σύμφωνα με τον Mike Sarafin, εκ των managers της αποστολής Artemis I,

Το Orion επέστρεψε από τη Σελήνη με ασφάλεια πίσω στη Γη. Η προσθαλάσσωση του σηματοδότησε το τέλος μια επιτυχημένης πορείας στο Διάστημα, όπου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και απέδειξε πως μπορεί να αντέξει στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Η επόμενη αποστολή Artemis II είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 με αστροναύτες στο διαστημικό σκάφος Orion και με σκοπό να καλύψει την ίδια ακριβώς πορεία, ενώ η αποστολή Artemis III θα ακολουθήσει μετά από 1-2 χρόνια με στόχο την προσελήνωση μετά από το 1972. Αν όλα πάνε καλά, ο απώτερος στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δες τα όλα