Η ΕΕ αποκαλύπτει το σχέδιό της να ανταγωνιστεί το Starlink του Elon Musk

Η ΕΕ αποκαλύπτει το σχέδιό της να ανταγωνιστεί το Starlink του Elon Musk

SHARE IT

18 Δεκεμβρίου 2024

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα μέσω δορυφόρων, η Starlink του Elon Musk αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, παραμένοντας σχεδόν αδιαφιλονίκητη από την έναρξή της. Ωστόσο, ένας νέος αντίπαλος από την Ευρώπη φαίνεται πως θα εμφανιστεί σύντομα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με το κονσόρτσιουμ SpaceRISE για την κατασκευή 290 δορυφόρων IRIS² έως το 2030. Η σύμβαση ύψους 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια) επιτρέπει στην ΕΕ να αναπτύξει έναν εγχώριο ανταγωνιστή της Starlink (σύμφωνα με την Financial Times). Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς δορυφορικής συνδεσιμότητας προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις κυβερνητικές αρχές, καθώς και προς ιδιωτικές εταιρείες και πολίτες της Ευρώπης.

Το δίκτυο δορυφόρων της ΕΕ θα λειτουργεί σε μεσαία και χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, και καθοδηγείται από τις SES SA, Eutelsat SA και Hispasat S.A, τρεις μεγάλους ευρωπαϊκούς παρόχους δορυφορικών δικτύων. Επιπλέον, σημαντικοί συνεργάτες της σύμβασης 12 ετών περιλαμβάνουν τις εταιρείες Airbus Defence, Deutsche Telekom και Orange.

Το δίκτυο IRIS² (Υποδομή για Ανθεκτικότητα, Διασυνδεσιμότητα και Ασφάλεια μέσω Δορυφόρων) θα αποτελείται από 264 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά και 18 σε μεσαία τροχιά γύρω από τη Γη (σύμφωνα με το The Verge). Η πλειοψηφία της χωρητικότητας του δικτύου θα διατεθεί για εμπορικές υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί σε κυβερνητικούς φορείς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς της πρωτοβουλίας IRIS², σημειώνει ότι η πρώτη εκτόξευση των δορυφόρων IRIS² είναι προγραμματισμένη για το 2029. Το δίκτυο αυτό θα επιτρέπει ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία, ενώ θα διασφαλίζει συνεχή συνδεσιμότητα χωρίς την ανάγκη χιλιάδων δορυφόρων.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η σύγκριση της ευρωπαϊκής δορυφορικής κονστellation με τη Starlink ως προς την ταχύτητα και την κάλυψη, ενώ η υποστήριξή της για δυνατότητες απευθείας σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα παραμένει ασαφής.

Η απόφαση της Ευρώπης να αναπτύξει έναν εγχώριο αντίπαλο της Starlink του Elon Musk δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε μυστικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Musk, επίσης, αρνήθηκε να επιτρέψει στις Ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την Starlink για να διεξάγουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του εν εξελίξει πολέμου, αργότερα δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Δες τα όλα