Το Facebook θα τιμωρεί τους δημιουργούς που αναδημοσιεύουν μη πρωτότυπο περιεχόμενο

Το Facebook θα τιμωρεί τους δημιουργούς που αναδημοσιεύουν μη πρωτότυπο περιεχόμενο

SHARE IT

16 Ιουλίου 2025


Το Facebook λαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά της αναπαραγωγής περιεχομένου στην πλατφόρμα του, εισάγοντας νέους κανόνες που στοχεύουν τους δημιουργούς που αναδημοσιεύουν συνεχώς το έργο άλλων χρηστών. Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς του να μειώσει το spam και να αναδείξει το πρωτότυπο περιεχόμενο, η Meta ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δημιουργοί που δημοσιεύουν επανειλημμένα επαναχρησιμοποιημένα βίντεο, φωτογραφίες ή γραπτές αναρτήσεις θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως την απώλεια πρόσβασης σε εργαλεία δημιουργίας εσόδων και τη μείωση της ορατότητας των αναρτήσεών τους.

Σε μια ανάρτηση στο blog που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Meta ασχολήθηκε με το αυξανόμενο πρόβλημα του ανακυκλωμένου περιεχομένου που πλημμυρίζει τα feeds του Facebook. Η εταιρεία σημείωσε ότι επαναλαμβανόμενα memes και βίντεο κυκλοφορούν συχνά από πολλαπλούς λογαριασμούς, μερικοί από τους οποίους παρουσιάζονται ψευδώς ως οι αρχικοί δημιουργοί. Σύμφωνα με τη Meta, αυτού του είδους η συμπεριφορά μειώνει την εμπειρία των χρηστών και δυσκολεύει την ανάδειξη αυθεντικών φωνών και φρέσκου περιεχομένου.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το Facebook αναπτύσσει συστήματα που ανιχνεύουν διπλά βίντεο και θα μειώσουν ανάλογα τη διανομή τους. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η αναδημοσίευση περιεχομένου που αποσπά την προσοχή και την αφοσίωση από την αρχική πηγή. Η Meta ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή πειραματίζεται με τρόπους για να αναγνωρίζει τους δημιουργούς με μεγαλύτερη διαφάνεια. Μία λύση που δοκιμάζεται περιλαμβάνει την προσθήκη συνδέσμων που ανακατευθύνουν τους θεατές στο αρχικό περιεχόμενο, δίνοντας τη δέουσα αναγνώριση σε όσους βρίσκονται πίσω από το έργο.

Η εφαρμογή αυτών των ενημερώσεων θα γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες. Η Meta δεν διευκρίνισε εάν παρόμοιες αλλαγές θα εφαρμοστούν και σε άλλες πλατφόρμες της, όπως το Instagram και το Threads, αν και οι ανησυχίες σχετικά με το επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο είναι κοινές σε όλο το οικοσύστημά της.

Αυτή η τελευταία πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία της Meta για την εξάλειψη του spam και της ψεύτικης αλληλεπίδρασης στο Facebook. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, η εταιρεία δηλώνει ότι έχει ήδη λάβει μέτρα κατά περίπου 500.000 λογαριασμών που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονταν σε συμπεριφορές που μοιάζουν με spam. Με τον περιορισμό του μη πρωτότυπου περιεχομένου και την προώθηση της γνήσιας δημιουργικότητας, το Facebook ελπίζει να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του περιεχομένου που βλέπουν οι χρήστες στις ροές τους.

Η άνοδος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει ευκολότερη από ποτέ τη μαζική παραγωγή βίντεο, meme και άλλων τύπων περιεχομένου. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του αναδημοσιευμένου και χαμηλής ποιότητας υλικού, όχι μόνο στο Facebook αλλά και σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Το YouTube, για παράδειγμα, πρόσφατα ενημέρωσε τις δικές του πολιτικές για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα των spam και επαναλαμβανόμενων βίντεο, σηματοδοτώντας μια αλλαγή σε ολόκληρο τον κλάδο προς την εκτίμηση της πρωτοτυπίας και της αλληλεπίδρασης των χρηστών έναντι του όγκου.

Ενώ η πολιτική της Meta είναι αυστηρή απέναντι σε όσους συνηθίζουν να αντιγράφουν και να αναδημοσιεύουν περιεχόμενο, δεν στοχεύει τους δημιουργούς που καταβάλλουν προσπάθειες για να προσθέσουν αξία στο επαναχρησιμοποιημένο υλικό. Το Facebook διευκρίνισε ότι οι χρήστες που αναμιγνύουν, σχολιάζουν ή μετασχηματίζουν υπάρχουσες αναρτήσεις — όπως μέσω βίντεο αντίδρασης, παρωδιών ή συμμετοχής σε τάσεις — δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες. Σύμφωνα με τη Meta, αυτό που έχει σημασία είναι αν το περιεχόμενο περιλαμβάνει μια «μοναδική προσέγγιση» που προσθέτει κάτι στο πρωτότυπο αντί να το ανακυκλώνει απλά.

Για να βοηθήσει τους δημιουργούς περιεχομένου να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, η Meta συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή της διάφορες βέλτιστες πρακτικές. Αυτές περιλαμβάνουν την προσθήκη φωνητικών σχολίων, σχολίων ή σημαντικών επεξεργασιών κατά την επαναδημοσίευση υπάρχοντος περιεχομένου. Η εταιρεία συμβούλεψε επίσης να μην χρησιμοποιούνται μέσα με ορατά υδατογραφήματα τρίτων ή περιεχόμενο που έχει προφανώς αντληθεί από άλλες πλατφόρμες ή εφαρμογές χωρίς τροποποίηση.

Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια αλλαγή στις προτεραιότητες του Facebook όσον αφορά την ποιότητα του περιεχομένου και την υποστήριξη των δημιουργών. Με τους χρήστες να εκφράζουν όλο και περισσότερο την απογοήτευσή τους για την ομοιομορφία του περιεχομένου στις ροές τους και καθώς ο ανταγωνισμός από πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube εντείνεται, το Facebook φαίνεται να διπλασιάζει τη δέσμευσή του να αναδείξει τους αυθεντικούς δημιουργούς και να περιορίσει την αναπαραγωγή περιεχομένου χωρίς προσπάθεια.

Με τον αυστηρότερο έλεγχο της δημιουργίας εσόδων και της διανομής περιεχομένου, η Meta στέλνει ένα σαφές μήνυμα: οι δημιουργοί πρέπει να προσφέρουν πρωτοτυπία αν θέλουν να αναπτυχθούν και να κερδίσουν χρήματα στο Facebook. Με την εφαρμογή αυτών των ενημερώσεων, οι δημιουργοί περιεχομένου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τον τρόπο που μοιράζονται το υλικό τους και να διασφαλίζουν ότι το κάνουν με τρόπο που προσθέτει αξία, αντί να επαναλαμβάνουν απλώς αυτό που υπάρχει ήδη.

Δες τα όλα