Το ICQ instant messenger θα κλείσει μετά από 27 χρόνια!

Το ICQ instant messenger θα κλείσει μετά από 27 χρόνια!

SHARE IT

28 Μαΐου 2024

Το ICQ, μια υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που κάποτε ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες περιοχές του κόσμου κατά τις πρώτες ημέρες του καταναλωτικού διαδικτύου για υπολογιστές, κλείνει επίσημα. Η επίσημη ιστοσελίδα του ICQ ενημερώνει τώρα τους χρήστες ότι η υπηρεσία θα σταματήσει να λειτουργεί στις 26 Ιουνίου.

Η Mirabilis, με έδρα το Ισραήλ, κυκλοφόρησε αρχικά το ICQ τον Νοέμβριο του 1996. Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2003 στο Israel21c, ο Yair Goldfinger, ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας, δήλωσε ότι ο ίδιος και δύο φίλοι του ανέπτυξαν την ιδέα για το ICQ (που σημαίνει «I Seek You») μέσα σε περίπου δύο μήνες. Ο πατέρας του Goldfinger επένδυσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην ομάδα.

Ενώ η εφαρμογή ICQ κατασκευάστηκε στο Ισραήλ, οι ιδρυτές της Mirabilis έκαναν το ντεμπούτο της υπηρεσίας σε ένα ταπεινό διαμέρισμα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, καθώς, σύμφωνα με τον Γκόλντφινγκερ, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν λιγότερο ακριβή.

Το ICQ απέκτησε γρήγορα δημοτικότητα ως εφαρμογή για PC. Αφού κυκλοφόρησε δωρεάν τον Νοέμβριο του 1996, το ICQ είχε 850.000 χρήστες τον Μάιο του 1997 και εννέα εκατομμύρια τον Απρίλιο του 1998, ενώ 2,5 εκατομμύρια το χρησιμοποιούσαν καθημερινά.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Το ICQ επικεντρώθηκε σε συνομιλίες ένας προς έναν και όχι σε ομαδικές συνομιλίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε υπηρεσίες όπως η AOL και ακόμη και το IRC. Το ICQ ενέπνευσε αναμφίβολα τις επόμενες υπηρεσίες συνομιλίας και ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του AIM, το οποίο ξεκίνησε περίπου έξι μήνες αργότερα.

Πράγματι, ο ιδιοκτήτης του AIM, η AOL, αγόρασε τελικά τη Mirabilis και το ICQ τον Ιούνιο του 1998 έναντι 287 εκατομμυρίων δολαρίων, με επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλλονταν αν επιτυγχάνονταν ορισμένοι στόχοι. Μέχρι το 2001, το ICQ είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του με 100 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Καθώς τα εναλλακτικά συστήματα άμεσων μηνυμάτων και αργότερα τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Facebook έγιναν πιο δημοφιλή, πολλοί χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες περιοχές του κόσμου εγκατέλειψαν το ICQ. Το 2010, η AOL πούλησε το ICQ στη ρωσική Digital Sky Technologies για 187 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το πρόγραμμα ήταν ακόμα δημοφιλές.

Η εταιρεία μετονομάστηκε τελικά σε VK και η δήλωση τερματισμού του ICQ αυτή την εβδομάδα συμβούλευε τους χρήστες να μεταβούν είτε στο VK Messenger είτε στο VK WorkSpace. Θα είναι ένα ειρηνικό τέλος για το ICQ, αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ηλεκτρονική ανταλλαγή μηνυμάτων και την επικοινωνία, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει άλλες υπηρεσίες.

Δες τα όλα