Το JWST μας δίνει την πιο καθαρή εικόνα του Ποσειδώνα και των δακτυλίων του

Το JWST μας δίνει την πιο καθαρή εικόνα του Ποσειδώνα και των δακτυλίων του

SHARE IT

21 Σεπτεμβρίου 2022

Το James Webb Space Telescope συνεχίζει να προσφέρει ανεπανάληπτες λήψεις από το Ηλιακό Σύστημα μας και αυτή τη φορά φωτογραφίζει τον Ποσειδώνα για να μας δώσει μια ανεπανάληπτη οπτική του πλανήτη, των δακτυλίων και ορισμένων δορυφόρων του. Είναι, μάλιστα, η πρώτη λήψη του Ποσειδώνα μετά από αυτήν που είχε τραβήξει το διαστημικό σκάφος Voyager 2 όταν πέρασε από δίπλα του το 1989 (πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του Ηλιακού Συστήματος και κινείται στον Διαστρικό χώρο).

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το 1846, ο Ποσειδώνας εξίταρε το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την μοναδικότητα του, ενώ από το 2006 θεωρείται ο μακρινότερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος διότι ο Πλούτωνας «υποβαθμίστηκε» σε πλανήτης - νάνος. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε απόσταση 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα το φως το μεσημέρι να μοιάζει με αυτό που βιώνουμε εμείς τα χαράματα ή το σούρουπο.

jswt-neptune-2.jpg

Είναι ένας παγωμένος γίγαντας με βαρύτερα στοιχεία σε σύγκριση με τους άεριους γίγαντες, Δίας και Κρόνος, και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του οφείλεται στις αντανακλάσεις από τις ποσότητες αέριου μεθανίου. Στην λήψη από το JWST βλέπουμε πιο αχνή την μπλε απόχρωση διότι έχει «φωτογραφηθεί» με την Near-Infrared Camera (NIRCam) που ωστόσο βοήθησε να δούμε πολύ πιο καθαρά τόσο τους δακτυλίους, όσο και τα νέφη σκόνης που σχηματίζονται σε πολύ πιο κοντινή απόσταση από τον πλανήτη. Σε ό,τι αφορά τα φωτεινά σημεία που παρατηρούνται, αυτά οφείλονται στα νέφη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο με αποτέλεσμα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία προτού προλάβει να απορροφηθεί από το μεθάνιο.

Τέλος, το πολύ φωτεινό σημείο της φωτογραφίας στην επάνω αριστερή γωνία δεν είναι κάποιο αστέρι, αλλά ο πιο παράξενος δορυφόρος του Ποσειδώνα, ο Τρίτωνας. Ο τελευταίος κινείται σε αντίστροφη τροχιά και είναι τόσο φωτεινός διότι αντανακλά το 70% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ θεωρείται πως πρόκειται για σώμα της Ζώνης Κάιπερ που παγιδεύτηκε στο ισχυρό βαρυτικό πεδίο του Ποσειδώνα.

Δες τα όλα