Meta: Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει ταχύτερα επιβλαβές περιεχόμενο

Meta: Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει ταχύτερα επιβλαβές περιεχόμενο

SHARE IT

09 Δεκεμβρίου 2021

Η Meta έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης για ορισμένες εργασίες. To Few-Shot Learner μπορεί να προσαρμοστεί για την επιβολή νέων κανόνων, όπως είναι για παράδειγμα η παραπληροφόρηση και η διάδοση των fake news, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα προηγούμενα συστήματα, καθώς χρειάζεται πολύ λιγότερα δεδομένα για να εκπαιδευτεί.

Το Few-Shot Learner θα μπορούσε να επιβάλλει αυτόματα έναν νέο κανόνα σε περίπου έξι εβδομάδες. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σύστημα βοηθά στην επιβολή ενός κανόνα που εισήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο που απαγορεύει τις αποθαρρυντικές δημοσιεύσεις για τα εμβόλια της νόσου Covid-19. Το σύστημα συνέβαλε επίσης στην προσπάθεια εξάλειψης της ρητορικής μίσους που καταγράφηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2020 στην πλατφόρμα του Facebook.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι ο μοναδικός πρακτικός τρόπος για να παρακολουθείται το τεράστιο δίκτυό της, αλλά παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η τεχνολογία δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις μορφές της ανθρώπινης επικοινωνίας. Το Facebook τόνισε πρόσφατα ότι διαθέτει αυτόματα συστήματα για την ανεύρεση περιεχομένου ρητορικής μίσους και τρομοκρατίας σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Το Few-Shot Learner έχει προ-εκπαιδευτεί σε μια σειρά δισεκατομμυρίων δημοσιεύσεων και εικόνων στο Facebook σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Το σύστημα χρησιμοποιεί αυτό το περιεχόμενο για να δημιουργήσει μια «σωστή αίσθηση» σύμφωνα με τα προτεινόμενα πρότυπα του περιεχομένου του Facebook. Είναι ρυθμισμένο επί της ουσίας για την εποπτεία του κατάλληλου περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Μετά από αυτή την προετοιμασία, το σύστημα μπορεί να κατευθυνθεί για την εύρεση νέων τύπων περιεχομένου, όπως η επιβολή ενός νέου κανόνα ή η επέκταση σε μια νέα γλώσσα, με πολύ λιγότερη προσπάθεια από τα προηγούμενα μοντέλα εποπτείας, τόνισε η Cornelia Carapcea, υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook.

Τέλος, προσέθεσε ότι «υπάρχει πάντα ένας αγώνας για να έχουμε αρκετά επισημασμένα δεδομένα για την τεράστια ποικιλία θεμάτων όπως η βία, η ρητορική μίσους και η υποκίνηση, αυτό μας επιτρέπει να αντιδρούμε γρηγορότερα».

Δες τα όλα