Perseverance: Παράχθηκε για πρώτη φορά οξυγόνο στον Άρη

Perseverance: Παράχθηκε για πρώτη φορά οξυγόνο στον Άρη

SHARE IT

23 Απριλίου 2021

Η NASA ανακοίνωσε ότι η αποστολή Perseverance δοκίμασε το όργανο MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment) και η μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη σε οξυγόνο στέφθηκε με επιτυχία.  

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 7 τόνοι καυσίμου και 25 τόνοι οξυγόνου για την μεταφορά 4 αστροναυτών από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη σε τροχιά γύρω από αυτόν, με κάθε ένα αστροναύτη να θέλει 1 τόνο οξυγόνου κάθε χρόνο προκειμένου να επιβιώσει. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η μετατροπή των 5.4 γραμμαρίων οξυγόνου είναι απειροελάχιστη, καθώς αρκούν για την αναπνοή μόνο 10 λεπτών ενός αστροναύτη. Δεν παύει όμως να είναι ένα πρώτο βήμα για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη (100 φορές πιο αραιή από της Γης) αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενδεχομένως μελλοντικά η δημιουργία του οξυγόνου να γίνει με ταχύτερους και αποδοτικότερους τρόπους.

Το MOXIE διαθέτει εργαλεία που συμπιέζουν και θερμαίνουν τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα για να τα διαχωρίσουν σε μονοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο. Στο μέλλον, η NASA θα δημιουργήσει μία νέα έκδοση του MOXIE, το οποίο θα παράγει μεγάλο όγκο οξυγόνου, δίχως να έχουν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα.  

Δες τα όλα