Οριστική η αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024

Οριστική η αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024

SHARE IT

27 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα ότι σκοπεύει να αποχωρήσει οριστικά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο νέος επικεφαλής της Roscosmos, Yury Borisov, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Vladimir Putin στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης τους και προχώρησε σε ορισμένες διευκρινίσεις για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Η πλευρά της Roscosmos θα εκπληρώσει στο έπακρο τις υποχρεώσεις της στον ISS μέχρι το 2024, όπερ σημαίνει ότι θα συνεχίσει κανονικά τις αποστολές αστροναυτών, την υποστήριξη του ISS με προωθητικό καύσιμο για να παραμένει στην σωστή τροχιά και φυσικά την συμμετοχή στα επιστημονικά projects και την συντήρηση του διαστημικού σταθμού.

Από εκεί και πέρα παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τα ρωσικά modules που είναι συνδεδεμένα στον ISS, δηλαδή αν θα δοθεί ο έλεγχος στις NASA και ESA, αν θα απενεργοποιηθούν, αν θα αποκολληθούν για να καταστραφούν στη Γη ή αν θα αποκολληθούν για χρησιμοποιηθούν στον νέο διαστημικό σταθμό που λέγεται ότι θα ετοιμάσει η Ρωσία (ROSS - Russian Orbitary Service Station).

Οι δηλώσεις του Borisov συμφωνούν με τις εξαγγελίες του προηγούμενου επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, ο οποίος είχε απειλείσει τότε τη NASA πως θα…πετάξουν τον ISS στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος, βέβαια, φημίζεται για τις πομπώδεις και υπερβολικές δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς, γι’ αυτό δεν αντιμετωπίστηκε και πολύ σοβαρά από τον Τύπο.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τον ISS δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία και θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Το πιο σοβαρό θέμα αφορά την προμήθεια προωθητικού καυσίμου, η οποία γίνεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τα ρωσικά διαστημικά σκάφη, αλλά ταυτόχρονα είναι εξίσου σημαντική η πλήρωση του σταθμού, η συντήρηση και φυσικά η διενέργεια των επιστημονικών projects.

Οι υπόλοιποι εταίροι του ISS θα πρέπει να βρουν λύσεις για να μην προκύψουν προβλήματα στην λειτουργία του, η οποία σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2030, όταν και θα ξεκινήσει η αποδόμηση του.

Δες τα όλα