Ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια του λίπους της κοιλιάς

Ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια του λίπους της κοιλιάς

SHARE IT

05 Ιουλίου 2023

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια κρίσιμη πρωτεΐνη που, αν ενεργοποιηθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια λίπους στην κοιλιά και στην πρόληψη του διαβήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το καφέ λίπος μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων σε υψηλούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη μιας φυσικής θεραπείας για την καύση του λίπους έχει προχωρήσει χάρη σε μια πρόσφατη επιστημονική εξέλιξη. Το "καλό" λίπος του σώματος που καίει πολλές θερμίδες για να μας κρατάει ζεστούς στο κρύο, το καφέ λίπος, αποδείχθηκε σε μια μελέτη ως ένας τρόπος ενεργοποίησης.

Οι επιστήμονες επιθυμούσαν διακαώς να αξιοποιήσουν το καφέ λίπος για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους σε αντίθεση με το "κακό" λευκό λίπος, το οποίο οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν γύρω από την κοιλιά τους και συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος κατά παραγγελία, αν είχαν πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν κρυώνουν.

Αυτό απέχει ακόμη πολύ, αλλά χάρη στην ανακάλυψη της ακριβούς μοριακής δομής της πρωτεΐνης που οδηγεί το καφέ λίπος να καίει θερμίδες, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η πρωτεΐνη αποσύνδεσης 1 (UCP1) είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί επιστημονικό γρίφο και οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν πώς "ανάβει" για να αρχίσει το καφέ λίπος να καίει θερμίδες.

Ωστόσο, τώρα έχουν αποκτήσει κατανόηση αφού προσδιόρισαν πού βρίσκονται δύο "πύλες" στην πρωτεΐνη όταν αυτή απενεργοποιείται. Πιστεύουν ότι οι πύλες πρέπει να βρίσκονται στην αντίθετη θέση για να ενεργοποιηθεί η πρωτεΐνη, διότι όταν η πρωτεΐνη είναι ανενεργή, η εσωτερική πύλη είναι κλειστή και η εξωτερική πύλη ανοιχτή.

Η εύρεση ενός φαρμάκου που αλλάζει αυτές τις πύλες είναι το επόμενο βήμα για να βοηθηθούν οι ασθενείς να χάσουν βάρος προκαλώντας το καφέ λίπος να αρχίσει να καίει θερμίδες. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι το καφέ λίπος, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με περισσότερο καφέ λίπος τείνουν να είναι πιο αδύνατα, επομένως η χρήση του καφέ λίπους ως βοήθημα για την απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση χαπιών διατροφής.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Edmund Kunji του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: "Αυτή η δομή θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς ενεργοποιείται η πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα την καύση του λίπους." Επιπλέον, με την απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόοδο στο επάγγελμα.

Για να παρατηρηθεί καθαρά η πρωτεΐνη αποσύζευξης στο μικροσκόπιο, πρέπει να είναι πολύ μικρή. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα συνέδεσε την πρωτεΐνη αποσύζευξης με δύο επιπλέον πρωτεΐνες χρησιμοποιώντας μικρά αντισώματα που προέρχονται από λάμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δομή που ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να παρατηρηθεί κάτω από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο από όλες τις πλευρές. Για να προσδιορίσουν τη δομή της κρίσιμης πρωτεΐνης αποσύζευξης, οι ερευνητές έπρεπε απλώς να αγνοήσουν τις δομές των άλλων πρωτεϊνών στην απεικόνισή τους.

Το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών συνεργάστηκαν διεθνώς για να κάνουν την ανακάλυψη.

"Παρά τα περισσότερα από 40 χρόνια έρευνας, δεν γνωρίζαμε πώς μοιάζει η UCP1 για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί - μέχρι τώρα", δήλωσε ο δρ Πολ Κράιτον της Ιατρικής Σχολής Norwich του UEA.

Δες τα όλα