Η SpaceX κατάφερε να προσγειώσει επιτυχώς το Starship, αλλά για λίγο

Η SpaceX κατάφερε να προσγειώσει επιτυχώς το Starship, αλλά για λίγο

SHARE IT

04 Μαρτίου 2021

Η SpaceX κατάφερε σχεδόν να αγγίξει την τελειότητα με την εκτόξευση του πρωτότυπου πυραύλου Starship SN10, καθώς τον προσγείωσε για πρώτη φορά με επιτυχία, αλλά μετά από λίγα λεπτά εξερράγη. Αυτή η ομαλή προσγείωση αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο για την επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου της εταιρείας του Elon Musk που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη ενός συστήματος πλήρως επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων.

Ο πύραυλος Starship SN10 έφτασε με επιτυχία σε ύψος 10km πάνω από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στη Boca Chica (Texas, ΗΠΑ). Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο δοκιμές με τα πρωτότυπα SN8 και SN9, που εκτοξεύτηκαν με επιτυχία αλλά δεν μπόρεσαν να επιβραδύνουν εγκαίρως προτού πέσουν στο έδαφος, το SN10 έφτασε ομαλά επάνω στη βάση και προς στιγμήν φάνηκε να επιβιώνει από την παράτολμη μανούβρα που επιχείρησε.

Ο στόχος της SpaceX για τη συγκεκριμένη δοκιμή ήταν να ελέγξει τις κινήσεις των τεσσάρων αεροδυναμικών πτερυγίων του Starship που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για να εκτελεστεί σωστά η περιστροφή του πυραύλου και η επιβράδυνση του για να προσεδαφιστεί ομαλά. Όταν το Starship έφτασε σε ύψος 10km, οι τρεις κινητήρες Raptor έκλεισαν σταδιακά ο ένας μετά τον άλλο για να ξεκινήσει μια σύντομη ελεύθερη πτώση του πυραύλου. Με αυτόν τον τρόπο, ο πύραυλος γύρισε σε οριζόντια θέση ώσπου στην κρίσιμη στιγμή ενεργοποιήθηκαν και πάλι οι τρεις κινητήρες για να τον επαναφέρουν σε κάθετο προσανατολισμό. Η επιβράδυνση επετεύχθη και με τη βοήθεια των 4 πτερυγίων, αλλά όταν ακούμπησε στο έδαφος “έγερνε” ελαφρώς προς τη μία πλευρά. Κάπου εκεί διεκόπη η ζωντανή μετάδοση της SpaceX, παρόλα αυτά, η NASA κράτησε τις κάμερες ανοιχτές σε ένα άλλο feed και μετά από λίγα λεπτά κατέγραψε την έκρηξη.

Το Starship της SpaceX είναι ο επόμενης γενιάς επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος που σχεδιάζεται για να μεταφέρει πλήρωμα και 100 τόνους φορτίου σε τροχιά γύρω από τη Γη, στη Σελήνη και ενδεχομένως στον πλανήτη Άρη. Τα τρία πρωτότυπα SN8, SN9 και SN10 που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής είναι πρώιμες εκδόσεις του ολοκληρωμένου συστήματος.

Δες τα όλα