ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SHARE IT
Σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν τη μακροζωία του υλικού, Ιάπωνες ερευνητές εκτόξευσαν στο διάστημα τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο. Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Κιότο συνεργάστηκαν με τη Sumitomo Forestry για να δημιουργήσουν τον ξύλινο δορυφόρο, γνωστό ως «LingoSat», που προέρχεται από τη λατινική λέξη για το ξύλο.
Ο ξύλινος δορυφόρος μεταφέρθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με αποστολή της SpaceX πριν τεθεί σε τροχιά 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη για να διαπιστωθεί η απόδοσή του στο διάστημα. Ο LingoSat, ένας δορυφόρος σε μέγεθος παλάμης, κατασκευάστηκε από ξύλο.
Ο Takao Doi, αστροναύτης που έχει πετάξει με το διαστημικό λεωφορείο και μελετά τις ανθρώπινες διαστημικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, δήλωσε ότι «με το ξύλο, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα είμαστε σε θέση να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο διάστημα για πάντα». Δήλωσε ότι επειδή «οι μεταλλικοί δορυφόροι μπορεί να απαγορευτούν στο μέλλον, αν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος μας λειτουργεί, θέλουμε να τον προσφέρουμε στη SpaceX του Elon Musk».
Το ορόσημο αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου 50 ετών για τη φύτευση δέντρων, την κατασκευή ξύλινων σπιτιών και τη δημιουργία περιοχών στη Σελήνη και τον Άρη. Όταν συζητούσε την πιθανότητα ενός ξύλινου δορυφόρου, ο καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο, Koji Murata, δήλωσε: «Στις αρχές του 1900 τα αεροπλάνα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο». Οι ξύλινοι δορυφόροι θα πρέπει να είναι επίσης εφικτοί».
Τα δύο κύρια κίνητρα για την αποστολή ενός ξύλινου δορυφόρου στο διάστημα είναι να δοκιμαστεί η αντοχή του ξύλου όταν εκτίθεται στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα δοθεί στους ερευνητές το πράσινο φως για την ανάπτυξη ξύλινων κατασκευών για διαστημικές αποστολές.
Δεύτερον, ένας ξύλινος δορυφόρος έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Οι παροπλισμένοι δορυφόροι πρέπει να επανέλθουν στην ατμόσφαιρα για να μην γίνουν διαστημικά σκουπίδια. Οι μεταλλικοί δορυφόροι εκπέμπουν οξείδιο του αλουμινίου κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα, ενώ οι ξύλινοι δορυφόροι απλώς καίγονται και εξαφανίζονται. Δεδομένου του τεράστιου αριθμού δορυφόρων που περιφέρονται γύρω από τη Γη, οι ξύλινοι δορυφόροι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν δραματικά τα διαστημικά σκουπίδια.
MORE NEWS FOR YOU